3D-tulostaminen ja rajattomat mahdollisuudet

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Liioittelin hieman otsikossa, kyllä 3D-tulostamisen mahdollisuuksiinkin liittyy nimittäin rajoja. Ainakin maiden välisiä rajoja: valmistamalla tuotteet 3D-tulostamalla voidaan tuotanto palauttaa jälleen lähelle loppukäyttäjää, eli suomalainenkin yritys voi kääntää Kiina-ilmiön ja alkaa tulostaa tuotteitaan taas kotimaan rajojen sisällä.

3D-printterit mullistavat tuotannon kannattavuuden.

Miten Suomessa valmistettu tuote sitten voi kilpailla kaukomailla tehtailtujen tavaroiden tai osien kanssa? Työvoimakustannuksista nipistämisen sijaan ratkaisu on uusissa teknologioissa: 3D-tulostaminen, robotiikka ja tekoäly mahdollistavat ihmisvoimaa nopeamman ja tehokkaamman tuotannon. Samalla syntyy uudenlaisia työpaikkoja, sillä kone ei suinkaan korvaa kaikkia töitä.

Valmistuksen tuominen sinne, missä tuotteita tarvitaan, on osa vastuullisen yrityksen toimintatapaa. Työpaikkojen syntymisen lisäksi merkittävimmät vaikutukset lähituotannosta osuvat ympäristöön: lyhyemmät kuljetusmatkat tarkoittavat vähemmän liikennettä ja sitä myöten vähemmän päästöjä niin maalla, merellä kuin ilmassa. Kuluttajat vaativat nykyään tuotteen pienimmiltäkin osilta vastuullisuutta ja läpinäkyvyyttä. Teollisuuden on entistä helpompi vastata näihin vaatimuksiin, kun tuotantoketju lyhenee.

HP:n Metal Jet -3D-tulostimella voi tulostaa metallista osia esimerkiksi autoihin, hydrauliikkapumppuihin ja lääketieteellisiin instrumentteihin.

Testaa tästä, sopiiko 3D-tulostaminen sinun alallesi:

  • Valmistatteko yksilöityjä tuotteita? Personoitujen vaihdekeppien tai nimikoitujen autoavainten valmistaminen on sellaista arkipäivän luksusta, jota kuluttajat nykyään vaativat, mutta 3D-tulostamalla voi myös pelastaa henkiä. Kirurgit voivat suunnitella leikkauksen ennalta tulostamalla vaikkapa potilaan sydämestä skannatun replikan ja harjoittelemalla operaation etenemistä sen avulla.
  • Valmistatteko suuria sarjoja pieniä kappaleita? Pieniä, mutta monimutkaisia metalliosia on mahdollista valmistaa tulostamalla paljon kustannustehokkaammin kuin perinteisin menetelmin, kun muun muassa työläs ja monia testiversioita vaativa muottivaihe voidaan jättää kokonaan pois.
  • Haluatteko suunnitella muotoja, joita ei vielä ole olemassa? 3D-tulostamisen ansiosta muovista ja metallista voi valmistaa kappaleita, joita ei esimerkiksi perinteisellä ruiskuvalutekniikalla tai jyrsinnällä ole ollut mahdollista toteuttaa. Tulostamistekniikalla tuotetut komponentit voivat mullistaa tuotteiden toimintatapaan tai elinikään liittyviä ominaisuuksia tavalla, jota emme ehkä osaa vielä edes kuvitella. Vain suunnittelijan mielikuvitus on rajana!

Jos vastasit yhteenkin kysymykseen kyllä, on 3D-tulostaminen alallasi tulevaisuuden tuotantotapa – ollaanko teillä jo edelläkävijöiden joukossa?

Jaa

Vaikuttajasta

Jarkko Huhtaniitty

toimitusjohtaja
HP Suomi
#kestäväkehitys
#tulevaisuus

Kommentointi on suljettu