Bonfire.fi

Brändit eivät erotu, kuten eivät ihmisetkään

Näemme kiiltävän auton maastossa, kuvassa se on sivuttain koko mitassaan. Kuvan alareunaan voi laittaa minkä hyvänsä automerkin logon. Näemme lusikan uppoavan jugurttiin, jäätelöön tai puuroon. Kuvan alareunaan voi laittaa minkä hyvänsä valmistajan logon. Näemme rakennekuvan suklaasta ja sen ainesosia ilmassa, mainostaja uskoo katsojan valuvan kuolaa. Alareunaan kelpaa mikä hyvänsä merkki.

Luemme vakavasti tehtyä liiketoimintastrategiaa, jossa yrityksen arvoiksi on määritetty vastuullisuus, kasvu, tuloksellisuus, innovatiivisuus tai rohkeus. Satunnaisesti asiakaslähtöisyys tai palvelu. Missiona on kasvaa omalla alallaan markkinajohtajaksi. Tekeleen allekirjoittaa lähes kaikki yrityksen maailmassa. Kuulemme yritysjohtajan puheen, luemme markkinointijohtajan kolumnin, selaamme vuosikertomusta. Sama sanasto, samat fraasit, samat uskomukset ja opit toistuvat.

Haukottelemme niin että palleaan sattuu.

Kevyt, mutta silleen kuitenkin fiksu

Katsomme somen virtaa; Facebookia, Instagramia, Twitteriä tai LinkedIniä. Jokainen tuomitsee kongressiin hyökkäämisen samoilla sanoilla, kaikki vastustavat Trumpia, ja kohta jokainen julkaisee kuvan lumisesta maisemasta (talvi yllätti!) aina Helsingistä Leville. Jonne on muuten mentävä koska kaikki.

Ensi viikolla on jokin uusi aihe, mutta aina korona, joita molempia jokaisen on kommentoitava yleisen mielipiteen mukaisesti ja vähemmistömielipidettä vastaan. Seuraamme vaikuttajia, joilla kaikilla on ilmeisesti sama valokuvaaja, sama kompositio, samalla tavoin luonnottomasti asetetut kädet ja ilmeet. Työkalupakissa asentoihin ja vaatetuksen määriin on määritetty tasan kolme vaihtoehtoa.

Luemme vakioasetuksin ja lausein tehtyjä postauksia, joista ei enää selviä kenen ajatus se alun perin oli, mutta lainattu se on, vaikka omana se esitellään. Sanastossa on oltava kaikille tuttuja ja tyhjiä käsitteitä kuten yritysten arvojen määrityksessäkin. Sellaisia ovat ”korona”, ”etäily”, ”hyvinvointi”, ”maski” tai ”kotoilu”. Lisäksi ehkä joku kaikille tuttu hokema, jotta vaikutelma on kevyt, mutta silleen kuitenkin fiksu. Postauksesta kuvitellaan persoonallisempi kun siihen liitetään emoji tai giff, jotka ovat kaikilla maailmassa samat.

Omaperäisyys vaatii pysähtymistä – ja se pysähdyttää

Herää kysymys, olemmeko kaikki klooneja kahdesta tyypistä, siitä joka on yhtä mieltä ja siitä joka on tätä vastaan. Miksi me näytämme ja kuulostamme ihan samanlaisilta. Elämmekö jo Matrixissa? Tarvitaanko maailmaan miljardeja ihmisiä, kun ilmenemme vain kahtena? Ja miksi juhlimme yksilöllisyyttä, kun sitä ei meissä näytä olevan? Miksi olemme tylsä ja yllätyksetön lauma? Miksi me pelkäämme ja häpeämme itseämme niin paljon, että luovumme niistä erottavista tekijöistä, joita meissä kaiken järjen ja tunteen perusteella pitäisi olla?

Ei ole ihme, että me ihailemme niitä ani harvoja brändejä ja ihmisiä, joilla on oma ääni ja usko omaan tarkoitukseensa. Heitä jotka eivät yritä epätoivoisesti miellyttää kaikkia tai hakea tukea mielipiteeseensä, joka on julkaistu vain koska se on alun perinkin sama kuin heillä jotka mediaa seuraavat.

Kun yrittää olla kaikkea kaikille, ei ole mitään kenellekään. Kun tekee ja esittää itsensä kuten koko kategoria tai viiteryhmä, hukkuu merkityksettömänä massaan. Kannustan sinua ihminen tai brändi tai ihmisbrändi keksimään ihan oman ajatuksen, mielipiteen, idean tai puhetavan – ja julkaisemaan sen.

Älä päästä itseäsi helpolla, sillä omana itsenä oleminen ei sitä ole. Se vaatii pysähtymisen, alkuperäisen ajatuksen luomisen. Se vaatii yleisönsä unohtamista, mikä on täysin päinvastainen ajatus, jonka mukaan me toimimme.

Omaperäisyys, todellinen erilaisuus, ei lähtökohtaisesti saa massoittain peukkuja ja sydämiä, koska se on aluksi vastaanottajalle täysin vieras idea. Se haastaa sen mihin olemme tottuneet, kaiken edellä kuvatun. Mutta juuri siksi, se erottuu ja tarttuu, pistää miettimään, jää mieleen ja muuttaa ajatustoimintaa. Koska se poikkeaa massasta.

Tommi Laiho

Folk Finland

Author, columnist, creator

Tommi Laiho on ollut mukana tekemässä Folk Finlandista yhtä Suomen luovimmista mainostoimistoista. Hän on ollut mukana suunnittelemassa Lidlin markkinointia vuodesta 2009. Tommin intohimo on tarinankerronta ja syvät totuudet ihmisyydestä. Hänen palkittu esikoiskirjansa rikosromaani Uhanalaiset julkaistaan helmikuussa 2021 (kustantaja Myllylahti).

Lisää vaikuttajalta Tommi Laiho


Lisää kategoriasta Myynti ja markkinointi