Bonfire.fi

ex-Treasurerin blogi | Fintech toimiala muuttuu radikaalisti seuraavina vuosina

Muutama vuosi sitten fintech oli yhtä kuin PSD2 ja blockchain -jargon. Vuoden 2019 aikana koko fintech -toimialan ajurit muuttuivat merkittävästi: teknologiajättien kuten Stripen, Applen, Googlen, Facebookin ja Lyftin avaukset rahoituksessa sekä kryptovaluutoissa ovat nostaneet koko fintechin uuteen vauhtiin. Tulevat vuodet tulevat olemaan mielenkiintoisia. Ennenkaikkea olen innoissani kulttuurimuutoksesta: alustatalouden kilpailukyky perustuu toisiinsa kytkeytyviin liiketoimintamalleihin, reaaliajan datan hyödyntämiseen ja ekosysteemiin.

Mutta mitä tämä voisi tarkoittaa käytännössä vuonna 2020 ja sen jälkeen?

Fintech toimiala muuttuu radikaalisti seuraavina vuosina

Alustatalous muuttaa liiketoimintamalleja ja suljetun toimintakulttuurin

Alustatalouden laajeneminen fintechiin tulee muuttamaan alan liiketoimintamalleja ja uudet palvelut löytävät tiensä päivänvaloon siellä, missä se toimialan regulaation osalta on mahdollista.  Toisin kuin ehkä toimialan aiempi suljettu toimintakulttuuri, alustatalouden kilpailukyky perustuu horisontaalisiin liiketoimintamalleihin ja yhteistyöhön, reaaliajan datan hyödyntämiseen ja ekosysteemiin. Facebook, Google tai Stripe eivät välttämättä rahoita asiakkaitaan omasta taseesta, vaan vahvojen kumppanuuksien kautta. Matalat yksikkökustannukset tarkoittavat asiakkaalle kilpailukykyisempää hintaa ja nopeampaa palvelua.

On mielenkiintoista nähdä, mikä tämän vaikutus koko toimialalle tulee lähivuosina olemaan. Pientä muutosta on jo nähtävissä, vuonna 2018 Googlen fintech -hakujen määrä on noussut yli 50% vuodesta ja pääomasijoitukset fintechiin kasvoivat 50 miljardiin.

Taloussyklin käänne lisää vaihtoehtoisten rahoituspalvelujen kysyntää 

Globaalissa taloudessa eletään syklin loppuvaihetta, joten uskon että se tulee heijastumaan vuoden 2020 aikana erityisesti B2B -palveluihin. Tästä suhdannekäänteestä tekee erilaisen sen, että pienillä ja keskisuurilla yrityksillä on nyt monia joustavia rahoitusvaihtoehtoja tarjolla. Pitkän nousukauden jälkeen moni yrittäjä on varuillaan.

Vaihtoehtoiset rahoituspalvelut, laskurahoitus, factoring ja käyttöpääoma -palvelut kattavat koko arvoketjun ja luovat joustavuutta yrityksen kassanhallintaan. Ala on valtavassa kasvussa ja myös Suomessa toimialalle on nousemassa monia uusia palveluita.

Ensimmäisessä vaiheessa rahoituspalvelut on integroitu laskutusohjelmistoihin: vuonna 2020 asiakkuus voitetaan ja arvolupaus lunastetaan tarjoamalla asiakkaalle myös rikastettua, reaaliajan dataa ja analytiikkaa. Tämän jälkeen ehkä jopa ennakoiden asiakkaan tarvetta.

Reaaliajan data ja analytiikka nousussa 

Reaaliajan datan ja analytiikan hyödyntäminen yrityksissä, rahoituspalveluissa sekä yritysten riskien ennakoinnissa on valtava mahdollisuus. Alustatalouden mukaantuloa nopeuttaa tätä evoluutiota.

Jo nyt maksukäyttäytymisen perustuvan datan perusteella voidaan luoda prediktiivisiä riskimalleja, jotka ennakoivat ostajan maksukykyä nopeammin ja paremmin kuin vanhentunut tilinpäätöstieto. Ostajan maksukäyttäytymisestä on mahdollista saada tarkka ja reaaliaikainen kokonaiskuva dataa rikastamalla.

Yritykset voivat jo nyt seurata helposti omaa riskitasoaan reaaliajan tiedon perusteella ja tehdä nopeammin toimenpiteitä täsmällisesti  silloin, kun se on tarpeellista. Tämän jälkeen ehkä jopa ennakoiden hyvissä ajoin, ennen riskin realisoitumista.

Ekosysteemit ja API palvelut luovat kilpailuetua

Kuten alustataloudessa, parhaiden kirjanpito- ja laskutusohjelmistojen ympärille syntyy kolmansien ohjelmistokumppanien ekosysteemejä, jotka luovat kilpailuetua loppukäyttäjille, pienille ja keskisuurille yrityksille. Parhaat palvelut yhdessä luovat kilpailuetua, joka on ratkaiseva tekijä asiakkaalle valintatilanteessa. Syntyy positiivinen kierre, jossa kaikki voittavat.  Asiakkaan käyttökokemus on ratkaiseva ja osa fintech palveluista siirtyy alustan takana olevaksi, helposti saatavaksi API palveluksi.

Uskon, että tulevat vuodet tulevat luomaan hienoja mahdollisuuksia koko fintech -toimialalle.

Kiitos vuodesta 2019. Toivotan kaikille terveyttä ja kaikkea hyvää vuoteen 2020

Päivi

Päivi on fintech -yrittäjä ja riskraten perustaja. riskrate kertoo yrittäjälle yritysasiakkaan maksukyvyn reaaliajassa.  www.riskrate.io 

PS. Mikäli sinulle herää kysymyksiä tai haluaisit keskustella tarkemmin, ollaan yhteydessä milloin vain             email paivi@riskrate.io

Päivi Kangasmäki

riskrate

CEO, co-Founder

Lisää vaikuttajalta Päivi Kangasmäki


Lisää kategoriasta Teknologia