Bonfire.fi

ex-Treasurerin yrittäjätarina: suuryrityksestä ratkomaan maksuviiveongelmaa

Päivi Kangasmäki

Elokuussa 2016 suljin lopullisesti erään oven takanani ja päätin hypätä syvään päätyyn. Olin arvostanut yrittäjyyttä korkealle jo kauan, ja päättänyt, että jokin päivä, kun aika on oikea, lähden itsekin yrittäjäksi.

Kun mikään ei ole varmaa, kaikki on mahdollista

Olen kiitollinen, että en silloin vielä tiennyt, miten paljon työtä on edessä, koska en ehkä olisi uskaltanut. Mutta onneksi en tiennyt, koska se päätös on ollut elämäni parhaimpia.

Näin jälkikäteen ajatellen, keräsin yli 20 vuotta kokemusta rahoitusmarkkinoilta, talouden nousu- ja laskusuhdanteista sekä yritysrahoituksesta startup ja perheyrityksistä listayhtiöihin, ennen kuin olin valmis elämäntehtävääni yrittäjäksi ratkomaan maksuviiveongelmaa.

Uskon, että ainoastaan sillä on merkitystä minne olet menossa, ei sillä, mistä olet tulossa.

Kaikki on mahdollista, kun mukana ja ympärillä on oikeat ihmiset

Lähdin liikkeelle konsultoimalla pieniä ja keskisuuria yrityksiä. Pian panin merkille, kuinka erilaiselta maailma näyttää pienemmän yrityksen kannalta katsottuna. Toimialasta riippumatta jokaisen yrityksen pullonkaulana oli kassavirta, jonka ongelman ytimenä olivat maksuviiveet tai epäinhimillisen pitkät, suuryhtiöiden yksipuolisesti asettamat maksuajat.

Vuosi sitten alkoi tapahtua. Onni potkaisi ja pääsin Kiuas Acceleratoriin (www.kiuas.com). Päätin unohtaa kesälomat ja keskittyä kesän 2018 pelkästään ongelman ja ratkaisun kehittämiseen. Kiuas Accelerator tekee uskomattoman hienoa ja arvokasta työtä siinä kriittisintä kohtaa yrittäjyyttä, kun kaikki on pienestä kiinni.

Kiuas Acceleratorin myötä löysin maailman parhaat teknologiayrittäjät,  Andrei Gorbulinin ja Jussi Pyörteen neuvonantajaksi. Hahmottelimme teknologian kautta uudenlaista ratkaisua pienten ja keskisuurten yritysten maksuviiveisiin. Muistan aina sen hetken, kun istuimme StartupSaunan Casablanca Roomissa ja keksimme ratkaisun, jolla palvelu voisi skaalautua. Päätimme lähteä liikkeelle, teimme syksyn markkinaselvitystä  ja perustimme yrityksen marraskuussa 2018.

Yrittäjät ansaitsevat mielestämme parasta

Pistimme kaiken osaamisemme ja energiamme peliin 24/7.  Pilotoimme riskrate palvelua keväällä 2019 yhdessä kymmenien suomalaisten yrittäjien kanssa. Meillä oli kunnia lanseerata riskrate (www.riskrate.io) elokuun 5. päivä HelTech Fintech eventissä (www.heltech.org) yhdessä Mashin, Revolutin ja Runditin kanssa.

riskrate on uudenlainen palvelu yrittäjälle yritysasiakkaan maksukyvyn ennakointiin. Yrittäjä voi hakea tietoa uuden tai nykyisen yritysasiakkaansa maksukyvystä, maksuviiveistä ja -ajoista jopa päivätasolle pureutuen. Palvelu perustuu täysin reaaliaikaiseen tietoon ja riskrate hyödyntää uudella tavalla tekoälyä yritysten riskiprofiloinnissa.

Yrittäjät ansaitsevat mielestämme parasta. Tahdomme ratkaista yhteiskunnallisen ongelman ja luoda yrityksen, josta voimme olla ylpeitä.

Yrittäjät ovat yhteiskunnan riskinkantajia

Mietipä vaikka rakennusteollisuuden aliurakoitsija Jaria Oulusta tai kuljetusliike Järvisen perheyritystä Kouvolasta. He työllistävät muutamia ihmisiä paikkakunnaltaan ja kantavat yrittäjänä riskin palkanmaksusta, veroista, TyEL -maksuista ja investoinneista. Yhteiskunta odottaa, että palkat ja lakisääteiset maksut on hoidettava täsmälleen eräpäivänä. Yrittäjät rahoittavat kaiken myyntilaskuilla, jotka syntyvät työn kautta palveluista.

Asiakas odottaa, että Jari tai Järvisen perhe tuottavat palvelun täsmälleen kuten on sovittu. Kaupan kylkiäisenä he  antavat asiakkailleen maksuaikaa maksaa myyntilaskun.

He ovat kuitenkin jo oppineet, että asiakas ei maksa laskua sovitussa ajassa.

Jari ja Järvisen perhe eivät ole yksin. Itse asiassa, yli puolet myyntilaskuista tulee yrittäjille kassaan myöhemmin kuin sovittu. Moni yrittäjä tuntee jopa päivälleen yritysasiakkaansa säännölliset maksuviiveet. Kyseessä on siis sektori, joka vastaa Suomessa 67% työpaikoista ja viimeisen 20 vuoden aikana uusista työpaikoista.

Ongelma on globaali, esimerkiksi Euroopassa yrittäjille aiheutuu maksuviiveistä jopa 158 miljoonan euron rahoituskustannus, joka päivä.

Käytännössä myöhässä maksaminen on liian helppoa tänä päivänä

Yrittäjälle, joka myöntää maksuaikaa asiakkailleen, on elintärkeää tietää, milloin asiakas maksaa laskun ja raha on kassassa. Maksuviivettä ajatellaan helposti signaalina asiakkaan heikentyneestä taloudellisesta tilanteesta, näin ei kuitenkaan ole. Käytännössä myöhässä maksaminen on liian helppoa.

Maksuviive voi olla tahaton ja se voi johtua esimerkiksi pyhäpäiväksi sattuneesta eräpäivästä, yrityksen sisäisistä laskun prosesseista, saapumattomista laskuista tai reklamaatiosta. Maksuviive voi olla tarkoituksellinen, jolloin se on ensimmäinen signaali yrityksen taloudellisen tilanteen heikkenemisestä.

Suurin ongelma yrittäjän kannalta ovat kuitenkin ne maksuviiveet, joilla  yritysasiakas tietoisesti tehostaa käyttöpääomaansa. Yrittäjä toimii näissä tapauksissa käytännössä asiakkaansa pankkina.

Protestoidut maksuviiveet ovat vain jäävuoren huippu.

Myyntilaskun maksaminen ajoissa on osa yhteiskuntavastuuta

Vastuullinen liiketoiminta, yhteiskuntavastuu, käsittää taloudellisen, ympäristö- ja sosiaalisen vastuun. Taloudellinen vastuunkanto yrityksen arjessa on esimerkiksi yritysten vastuullisuus alihankintaverkoston kilpailukyvystä ja hyvinvoinnista. On kuitenkin julkisesti tunnistettu, että erityisesti suuryhtiöiden ja suurten organisaatioiden ongelmana ovat pitkät, yksipuolisesti asetetut maksuajat ja maksuviiveet.

En itsekään aikoinani Group Treasurerina suuryhtiössä tullut ajatelleeksi asiaa yrittäjän näkökulmasta.

Suuryhtiöissä jo asioiden selvittäminen vie aikaa. Laskut tulevat vajavaisina, ne lähetetään kiertoon väärille henkilöille, joka vie aikaa. Ostolaskujen hyväksyntä on usein monelle hyväksyjälle rutiinitehtävä, joka hoidetaan kerran viikossa, usein sen jälkeen, kun kriittisimmät tehtävät on hoidettu. Suurten yhtiöiden käyttämät globaalit ERPit on rakennettu lisäämään myyntiä ja tuotannon tehokkuutta. Ostolaskujen hyväksyntä moduulit ovat usein äärimmäisen hankalia käyttäjälle, joten on inhimillistä että tehtävä hoidetaan, kun ehditään. Lentokentällä ostolaskujen hyväksyntä ei tule ensimmäisenä mieleen, vaikka viesti talousosastolta kilahtaa sähköpostiin. Yritetään kuitenkin muistaa, että suoritusta odottaa yrittäjä, jolla ei ole käytössään pankkien tililimiittejä tai muita kassavirran puskureita.

Vuonna 2001, 9/11 seuranneen rahoitusmarkkinakriisin seurauksena käyttöpääoman tehostaminen nousi yritysten rahoitusjohdon agendalle. Treasury -manuaaleihin lähdettiin kirjaamaan ohjeita myynti- ja ostolaskujen kiertonopeuksille. Menetelmä yhdenmukaistaa kaikkien ostolaskujen kiertonopeudet, vaikka pienen ja keskisuuren yrityksen lasku on suhteessa kokonaisuuteen on niin pieni, että se ei vaikuta DSO/DPO -tunnuslukuihin.

Kansantaloudellisesti olisi kustannustehokkaampaa vyöryttää rahoituskustannukset suuryrityksille kuin yrittäjälle. Vastuulliset suuryritykset huolehtivat alihankkijoistaan supply chain finance -ohjelmilla, jolloin alihankkija saa rahoitusta suuryhtiön pankin marginaalilla.

Yrittäjille maksuaika on kuitenkin kohtalon kysymys. Yrittäjät kantavat aina suhteessa suuremman riskin, jolloin rahoituksen hankinta, ehdot ja hinnoittelu ovat eri tasolla kuin suuryhtiöissä.

Uskon, että olemme kaikki samaa mieltä siitä, että Suomi tarvitsee riskin kantajia.

Mitäpä, jos Suomi olisi maailman ensimmäinen maa, jossa kannetaan yhteiskuntavastuu myös taloudellisesti? Pienet ja keskisuuret yritykset saisivat myyntilaskuilleen kilpailukykyisen 14 päivän maksuajan, jonka lisäksi hyvää kauppatapaa kunnioitetaan maksamalla laskut ajallaan.

Hyvää Yrittäjänpäivää ja menestyksekästä syksyä jokaiseen yritykseen!

PS. Keväällä 2019 oli suuri kunnia keskustella maksuviiveiden aiheuttamasta yhteiskunnallisesta ongelmasta yhdessä Bonfiren Elisa Kitusen ja Suomen Yrittäjien Mikael Pentikäisen kanssa. Linkki podcastiin

Päivi on yrittäjä ja riskraten perustaja. riskrate ennakoi yrittäjälle yritysasiakkaan maksukyvyn reaaliaikaisesti. www.riskrate.io 

 

Päivi Kangasmäki

riskrate

CEO, co-Founder

Lisää vaikuttajalta Päivi Kangasmäki


Lisää kategoriasta Teknologia