Huoltoasemien shakinpeluu asiakkaista on mallioppitunti alusta-ajattelusta

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Suomen maantiet ovat tulleet monelle tutuiksi kesäloman aikana. Maisemat vaihtuvat, Suomipop pauhaa ja takapenkki kitisee. Ajomatkan seuraavaa pysähdystä odotetaan aina innolla. Joskus taukopaikka valitaan hetken mielijohteesta sen mukaan, mikä huoltoasema seuraavaksi kohdalle osuu. Edistyineemmät oman elämänsä karavaanarit ovat suunnitelleet matkansa jo etukäteen, jolloin myös pysähdyspaikka on kirjattu osaksi matkasuunnitelmaa.

Tietyillä huoltoasemilla on legendaarinen maine, jonka vuoksi ne mielletään turvalliseksi pysähdyspaikaksi. Esimerkiksi Pukaron Paronista ja Jari-Pekasta käsin voi totutusti tankata kunkin matkustajan tarpeiden mukaan (Jari-Pekasta tosin ei saa alkoholia tai nikotiinituotteita, jos sellaisia kaipaa). Kaikesta huolimatta, ketkut… Anteeksi, KETJUT ovat taukkopaikkatoiveiden piikkipaikalla. “Pysähdytään seuraavalla ABC:llä”, on käytetyin lausahdus tien päällä.

Varsinkin taajama-alueilla huoltoasemista on tullut toteemisia paikkoja, tunnettuja kohteita, joihin varta vasten pysähdytään. Entisaikojen savuiset ja oluenhuuruiset huoltoasemat ovat kadonneet sukupuuttoon. Uuno Turhapuro ei pakene avioelämää enää Esson baariin, sillä tilalle on noussut valtavia huoltoasemaketjuja, joiden eri keitaat ovat kuin kopioita toisistaan. S-ryhmän omistaman ABC:n väkevyys makaa luotettavuudessa. ABC ei tarjoa yllätyksiä, vaan turvallisuutta: tutun ruokakaupan, hampurilaisravintolan, buffet-lounaan ja tunnetun ketjun valmistamat donitsit. ABC on huoltoasemien AC/DC: äärimmäisen yllätyksetön, mutta hoitaa tonttinsa moitteettomansa.

Nyt kun huoltoasemabisnes keskittyy muutamaan ketjuun, on se haastanut myös alan yksityisyrittäjät brändäämään oman asemansa paikalliseksi nähtävyydeksi. Kilpailun keskellä on tärkeää luoda paikka, josta puhutaan ja joka halutaan nähdä itse.

Vanhoina hyvinä aikoina lasten leikkipaikka ja hyvä ruoka riittivät maineeseen ja mammonaan. Tänä päivänä huoltoaseman on oltava laajempi alusta palveluille. Keskon mukaantulon myötä Pukaron Paronin kylkeä koristaa kansainvälinen hampurilaisjätti. Talon oma pippuripihvi lankkuperunoilla tai nauravat nakit ranuilla eivät enää riitä houkuttelemaan ohi ajavia matkustajia.

Useat huoltoasemat ovat alustana sekoitus monikansallisuutta sekä paikallisuutta. Suurten ja tunnettujen brändien vierellä on pienyrittäjien myyntipisteitä, sillä kukapa ei haluaisi tukea paikallisia toimijoita. Saatavilla on oman kylän leipää, säilykkeitä, olutta, makeisia ja halpoja koriste-esineitä.

Huoltoasemat ovat erinomaisia oppikirjoja alusta-ajattelusta, joka on tavallaan kuin shakin pelaamista. Pikavoittojen sijaan kyse on kestävän liiketoiminnan suunnittelusta ja tilan ottamisesta. Siitä, että vie kilpailijoilta mahdollisuuden kilpailuun, ja tarjoaa kohderyhmälle mahdollisimman laajan ja hyödyllisen rajapinnan.

Kun seuraavan kerran pysähdyt tankkaamaan, käytä hetki havainnoidaksesi ympäristöä ja sitä, missä kohdassa pelilautaa kyseinen huoltoasema on.

 

Teksti: Harri-Pekka Pietikäinen

Heinänkorsi suupielessä on Bonfiren kesäinen kolumnipalsta, jossa pohditaan sopivan kevyellä otteella ajankohtaisia ja myös vähemmän ajankohtaisia bisnesilmiöitä. 

Jaa

Vaikuttajasta

Bonfire

Kommentointi on suljettu