Bonfire.fi

Hybridijohtaminen – mitä vuosi 2020 meille opettaa?

Kun meille sanotaan, että ottakaa fyysistä etäisyyttä, niin otetaan myös henkistä läheisyyttä. Nyt tarvitaan sellaista ajattelua, että minä en ole tässä yksin vaan me olemme joukolla. Toinen toistaan tukemassa.

Näin twiittasi tasavallan presidentti Sauli Niinistö 12.3.2020 Suomen siirtyessä etätyömoodiin.

Fyysisesti etäällä, henkisesti lähellä. Uskon juuri tämän olevan se ajatus, joka tästä erityisestä vuodesta 2020 jälkikäteen muistetaan. Se on myös hyvä päämäärä yritysjohtajille, jotka haluavat luoda vastuulliset etä- ja lähityökäytännöt, jotka kuitenkin ylläpitävät yrityskulttuuria ja tukevat työntekijöiden hyvinvointia.

Vuosi 2020 vaatii meiltä yritysjohtajilta hybridijohtamisen osaamista, eli samanaikaisen etä- ja lähityöorganisaation saumatonta johtamista.

Etätiimien toiminnan autuus ja vaarat

Heltin itseohjautuvassa Pallomeriorganisaatiossa saimme monen perinteisen organisaation johtoryhmää vastaavan kahdeksanjäsenisen Palloston toimimaan keväällä 2020 paremmin kuin milloinkaan aiemmin. Kun vielä helmikuussa kokoonnuimme joka toinen viikko puoleksi päiväksi pitämään neuvoa, niin maaliskuun lopulla aloitimme jokaisen työpäivän yhteisellä lyhyellä statuskatsauksella.

Kevät 2020 liimasi tiimimme aiemmin kokemattomalla tavalla tiiviisti yhteen. Kehityimme johtajina, sillä meillä oli selkeä yhteinen tavoite ja paljon asioita, joihin piti reagoida hyvin nopeasti. Ryhmämme toiminta nousi uudelle tasolle, josta Heltti hyötyy edelleen.

Kahden kauppa on kolmannen korvapuusti, kuuluu vanha sanonta. Tämä pätee myös tiimiytymiseen. Mitä tehokkaammin ryhmä toimii tiiminä, sitä suurempi on vaara kuplautumiselle ja etääntymiselle muusta organisaatiosta. Fiksu hybridijohtaja ehkäiseen kuplautumisen. Mutta miten? Panostamalla etätyösuosituksen kestäessä vielä aiempaa enemmän dialogiin, yhdessä tekemiseen ja huolehtimalla siitä, että kaikilla johtotiimin jäsenillä on paljon päivittäisiä kontakteja muihin tiimeihin.

Yksityiselämä vaikuttaa töihin enemmän kuin milloinkaan aiemmin

Ajatustyöläisten työ ja vapaa-aika olivat jo ennen tätä vuotta 2020 limittyneinä toisiinsa. Tämä vuosi on läikyttänyt yksityiselämän asiat vielä aiempaa enemmän töihin ja työt kotiin.

Työpaikka on aiemmin voinut toimia monelle pakopaikkana yksityiselämän ongelmista. Kodin sekalmelska ja vaikeudet on ollut mahdollista jättää väliaikaisesti taakseen hypätessään bussiin ja mennessään työpaikalle, jossa kukaan ei kiukuttele huutaen ja rimpuillen lattialla. Etätyösuosituksen kestäessä moni pyrkii tekemään työt kotona ja joutuu työskentelemään ratkaisten samanaikaisesti sekä työn että kodin ongelmia.

Fiksu hybridijohtaja huomioi jokaisen työntekijän yksilöllisesti. Asuuko joku pienten lasten kanssa liian pienessä asunnossa, nauttiiko joku toinen etätöistä puolison kanssa mökillä ja kärsiikö kolmas yksinäisyydestä? Nyt on perusteltua poiketa kaikki tasapäistävästä yhdenvertaisuudesta ja positiivisella tavalla diskriminoida työntekijöitä heidän tarpeidensa mukaan. Yhdelle kannattaa mahdollistaa toimistolle pääsy ja toiselle poikkeuksellisen vapaat etätyöt. Edistyksellisimmät työnantajat ovat myös aktiivisesti tuoneet henkistä tukea työntekijöilleen, mistä kertoo mm. keväällä 2020 reippaasti kasvanut kysyntä huolipalveluille työterveyspsykologien kanssa.

Mitä kuuluu -puhelu – hyridijohtajan tehokas työkalu

Vuoden 2020 hybridityöskentely on ollut monelle ajatustyöläiselle ennennäkemättömän tehokasta. Moni on kokenut etätöiden helpottavan keskittymistä ja vähentävän keskeytyksiä. Etäkokoukset alkavat tunnetusti täsmällisemmin ja hoituvat nopeammin kuin fyysiset serkkunsa. Kahvihuoneessa pulisemiseen ei tuhraudu kallista työaikaa.

Kaikella on kuitenkin hintansa, niin myös tällä tehokkuudella. Kääntöpuolena on se, että keskittyessämme puhtaasti töihin unohdamme usein huomioida työkaverit ihmisinä.

Fiksu hybridijohtaja miettii aktiivisesti, minkälainen kohtaamisformaatti palvelee parhaiten mitäkin tarkoitusta. Monet ammatilliset hoituvat nopeimmin tehokkaassa etäkokouksessa, mutta videoyhteys on puutteellinen työkalu syvempään kohtaamiseen. Kun käyttää mielikuvitustaan, voi löytää ihan uudenlaisia keinoja kohtaamisiin. Tästä kertoo kollegani Jarnon, Nuuksion kansallispuistossa viettämästämme aamupäivästä kertova kirjoitus, jossa pohdiskellaan, miten haasteellista tunteita on piirtää fläppitaululle. Tähän Nuuksion kohtaamiseen käytimme puolikkaan työpäivän, mikä oli hyvä aikainvestointi tulevaan yhteistyöhömme.

Aito kohtaaminen ei aina tarvitse fyysistä tapaamista ja puolikasta työpäivää, vaan se voi syntyä paljon nopeamminkin. Fiksu hybridijohtaja pitää työkalupakissaan myös mitä kuuluu -puhelut, jotka ovat ilman ammatillista agendaa tapahtuvia yhteydenottoja työkaveriin organisatorisista asemista piittaamatta. Mitä kuuluu -puhelun agendalla on vain yksi kysymys: mitä sinulle kuuluu. Mitä kuuluu -puhelu auttaa soittajaansa ymmärtämään työkaveriaan ihmisenä ja luomaan syvempää ihmissuhdetta sekä viestii vastaanottajalleen vahvasti välittämistä ja huolenpitoa.

Kokeiltu on ja toimii. Suosittelen lämpimästi! Kenelle työkavereistasi voisit soittaa jo tänään?

Timo Lappi

Timo Lappi

Heltti

CEO

Timo Lappi on juristi ja kauppatieteilijä, josta on kuoriutunut kunnianhimoinen kasvuyrittäjä. Timo saa energiaa perinteisten toimialojen ravistelusta uusilla liiketoimintamalleilla ja erottuvaan asiakaskokemukseen panostamalla. Timon sydän sykkii hyvien työpaikkojen luomiselle, ja hänen yrityksistään Heltti onkin valittu Euroopan parhaaksi työpaikaksi terveysalalla ja Fondia lakialalla.

Lisää vaikuttajalta Timo Lappi


Lisää kategoriasta Johtaminen