Bonfire.fi

Johtaja, kenen potentiaalin olet viimeksi houkutellut esiin?

Muutama vuosi sitten pohdimme eräässä tiiminvetäjien työpajassa hyvien johtajien ominaisuuksia. Haimme esimerkkejä omilta työuriltamme miettien, mikä yhdisti niitä esimiehiä ja -naisia, jotka olivat jääneet mieleemme poikkeuksellisen hyvinä johtajia.

Hyviä johtajia yhdistää usein moni ominaisuus. Tässä pienessä työpajan osallistujajoukossa meistä kaksi valitsi kuitenkin lähes täsmälleen samanlaisen tarinan omalta uraltaan kertomaan hyvästä johtajuudesta: niissä molemmissa lähtökohta oli, että esihenkilö oli antanut johdettavalleen lähes mahdottomalta tuntuvan työtehtävän.

Kollegallani se oli ollut hänen uuden kotimaansa kielellä tehtävä vaativa esitys asiakkaalle;  minulle taas  sarja erittäin haastavia projekteja työskennellessäni Nokiassa muun muassa johdon tapahtumien ja niihin liittyvien tuotantojen parissa.

Pelkästään lähes mahdottomalta tuntuvan tehtävän antaminen johdettavalleen ei tietysti tee kenestäkään hyvää johtajaa. Mutta parhaassa tapauksessa, ja yhdistettynä viisaaseen, näkemykselliseen ja psykologisesti turvalliseeen johtamiseen, se voi toimia välineenä ikimuistoisille kasvutarinoille, kuten yllä mainituissa tapauksissa kävi. Potentiaalimme nähneet ja sen esiin houkutelleet esihenkilöt jäivät mieleen erityisen hyvinä johtajina, joiden toimintaa muistelimme hyvällä vielä vuosien jälkeenkin.

Mahdoton tehtävä – vai mahdollisuus?

Saatuaan oman osaamisen rajoja koettelevia tehtäviä, joissa onnistumisen eteen piti ponnistella ja nähdä vaivaa, tapahtui juuri se, mitä nämä kaukonäköiset, viisaat ja taitavat esihenkilöt olivat epäilemättä tavoitelleetkin: panostamista, venymistä, oppimista ja kasvua – siis eräänlainen itseään toteuttava ennustus.

Kun joku sanoo uskovansa sinuun, kykyihisi ja potentiaaliisi, haluat olla hänen odotustensa mukainen ja jopa ylittää nämä odotukset – ja nähdessäsi vaivaa tämän tavoitteen toteuttamiseksi, tekemäsi työn ja itsesi haastamisen ansiosta lopulta saavutat sen.

Hyvä johtaja tunnistaa johdettaviensa potentiaalin ja saa houkuteltua sen esiin

Toisen ihmisen potentiaalin tunnistaminen ennen kuin hän on edes itse sitä huomannut, ja sen esiin houkutteleminen, on yksi niistä monista hyvistä asioista, joilla johtaja voi toista ihmistä työelämässä auttaa.

Tämä on ollut yksi niistä asioista, joita olen pyrkinyt systemaattisesti omissa johtajarooleissani toteuttamaan. Yksinkertaisimmillaan, ja etenkin uransa alussa olevien kohdalla, se on usein itseluottamuksen vahvistamista: sinä osaat ja pystyt. Riittävän itseluottamuksen rakentaminen toimii eräänlaisena ponnahduslautana sille, että henkilö uskaltaa hypätä seuraavalle tasolle oman potentiaalinsa hyödyntämisessä.

Toisen ihmisen potentiaalin näkeminen on suurelta osin hänen vahvuuksiensa ja kykyjensä tunnistamista ja sellaisten (välillä mahdottomiltakin tuntuvien) tehtävien osoittamista, joissa juuri hän voi ponnistellä, haastaa itseään, kehittyä, onnistua ja kukoistaa.

Meidän kaikkien, jotka johdamme toisia ihmisiä – etenkin uransa alkupuolella olevia – on hyvä pysähtyä aina välillä miettimään, kenen potentiaalin olemme viimeksi tunnistaneet ja houkutelleet esiin.

Kenelle olet antanut tehtäviä, jotka ehkä aluksi tuntuivat hänestä mahdottomilta, mutta joiden ansiosta hänestä tuli taitavampi ja osaavampi kuin hän olisi itse uskonut voivansa ollakaan?

Osaatko ja muistatko johtajana luoda itseään toteuttavia ennustuksia tiimiläisistäsi?

Salla Seppä

Nordic Business Forum

CXO

Salla Seppä on intohimoinen asiakaskokemuksen ammattilainen ja hyvän johtajuuden puolestapuhuja. Nordic Business Forumin palkittuna asiakaskokemusjohtajana hän tietää, miten rakennetaan asiakaskokemusta, joka jättää lähtemättömän jäljen niin asiakkaisiin kuin tiimiinkin. Salla on myös yksi keväällä 2021 ilmestyvän “Menestys syntyy asiakaskokemuksesta - B2B-johtajan opas”-kirjan kirjoittajista. Hänellä on pitkä tausta brändi- ja markkinointirooleissa Nokiassa ja Microsoftissa.

Lisää vaikuttajalta Salla Seppä


Lisää kategoriasta Johtaminen