Bonfire.fi

Jussi, pidätkö Trumpista?

”Jussi, pidätkö Trumpista?” -kysyy kaverini Shenzhenissä. Olemme tunteneet jo pidemmän aikaa, mutta politiikasta emme ole koskaan puhuneet. Kiinan ja Amerikan välillä on kauppasota – sota jossa yrityksiä käytetään aseina ja joka vaikuttaa kaikkiin maailmassa.

Shenzhen on tämän sodan toinen osapuoli. Shenzhenin kaupunki on kehittynyt valtavasti viimeisen neljänkymmenen vuoden aikana pienestä kolmenkymmenen tuhannen ihmisen maalaiskylästä yli kahdentoistamiljoonan ihmisen kaupungiksi. Shenzhenin bruttokansantuote on mennyt jo Hong Kongin ohi – ei kuitenkaan vielä asukasta kohti, mutta tuotanto kokonaisuudessaan on suurempi. Se näkyy ja tuntuu Hong Kongissa: ennen edistyksellinen Hong Kong on selvästi jäänyt Shenzhenin jalkoihin.

Kiina on ottanut ICT-toimialan omakseen

Valtio tukee teknistä kehitystä, josta on Kiinalle suuria etuja: kasvojen tunnistus, nopeat verkkoyhteydet ja digitalisaatio tukevat valtion toimintamallia, jossa kansalaisten valvonta on osa paikallisten arkea.

Mutta ei, en varsinaisesti pidä Trumpista. Jotain hän on kuitenkin ymmärtänyt siitä, mitä täällä Kiinassa näen. Kiinalaiset ovat erittäin kilpailullisia. Eräs paikallinen ystäväni kertoo kouluajoistaan, kuinka hän opiskeli sunnuntaita lukuun ottama yhdeksästä yhdeksään ja kilpailu luokkatovereiden kesken oli hänen sitä kuvaillessaan mielestäni täysin käsittämätöntä. Itselläni kun suurin osa ajasta meni kavereiden kanssa skeittiparkissa hölmöillessä, koulun ahkerimmat tytöt olivat koulutyönsä viimeistään neljän–viiden aikaan hoitaneet.

Kiinassa kilpailu on kovaa, kilpailu kehittää ja yhteiskunta kehittyy.

Ihan näin mustavalkoista se ei tietenkään ole. Siinä on lieveilmiöitä ja monille se on varmasti todella stressaavaa. Länsimaille se on kuitenkin uhka, erityisesti Amerikalle. Ajatellaan vaikka venäläisten punakonetta, joka dominoi jääkiekossa vuodesta 1954 vuoteen 1991. He treenasivat valtion tuella ja kovempaa kuin mikään muu maa maailmassa. Se näkyi tuloksissa.

5G:n mukana Huawei tulee kasvamaan entisestään

Istun Huawein valtavan koulutuskeskuksen aulassa ja mietin, että tällä firmalla täytyy mennä hyvin – ja meneehän sillä: vuonna 2018 yrityksen liikevaihto oli 87.8 miljardia euroa, josta voittoa he tekivät 7 miljardia euroa. Huawein liikevaihto on puolitoista kertaa suurempi kuin Suomen valtion budjetti (55.5 miljardia euroa). Amerikan suurimpiin yrityksiin verrattuna Huawei on vielä pieni, mutta verkkopuolen osaamista Amerikassa ei vastaavasti ole, joten 5G:n mukana Huawei tulee kasvamaan entisestään.

Alla oleva video kuvaa hyvin yritysten kehitystä viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana:

Amerikka on Kiinan suurin asiakas

Kiinan vienti Amerikkaan oli 2018 489 miljardia, kokonaisuudessaan kauppaa tehtiin 579 miljardilla. Amerikkalaiset ymmärtävät, että asiakas on aina oikeassa. Erityisesti, jos asiakas on huolissaan siitä, että tulee liian riippuvaiseksi toimittajastaan. Amerikalla on mennyt hyvin ja menee edelleen, mutta tummia pilviä on näkyvissä taivaanrannassa. Erityisesti, jos asialle ei tehdä mitään. Kokonaisuudessaan Kiinan kasvu on ollut moninkertaista suhteessa Amerikan kasvuun, eikä tämä ole mitään uutta: Japani oli 80-luvulla samanlaisessa tilanteessa uhkaamassa Amerikkaa talousmahtina. Silloin Amerikan ratkaisu oli kauppasota Japanin ja Usan välillä.

Alla grafiikka talouskasvusta maiden välillä:

Politiikka ja liiketoiminta pitäisi vapaassa markkinassa erottaa toisistaan. Näin ei kuitenkaan ole, eikä se ole oikeastaan edes mahdollista – sen verran riippuvaisia ne ovat toisistaan. Amerikassa ollaan huolissaan siitä, saavatko he pitää jo yli vuosisadan jatkuneen ykkössijansa maailman talousmahtina. Heillä ei ole muuta mahdollisuutta kuin laittaa kapuloita rattaisiin.

Sen verran vakuuttavaa kiinalaisten pelaaminen on viime vuosina ollut.

Jussi Lehmuskallio

Jussi Lehmuskallio

HSS OY

Managing Director

Jussi on analyyttinen ja liiketoimintalähtöinen sarjayrittäjä. Hän on perustanut mm. matkapuhelinhuolto Fonumin ja kasvattanut sen toimitusjohtajan roolissa nollasta yli kymmenen miljoonan euron liiketoiminnaksi. Johtajana hän pyrkii tuomaan yrityksiin ketteriä toimintatapoja, joissa työntekijöihin luotetaan ja turha tekeminen karsitaan minimiin. Hänestä on erityisen tärkeää, että kaikki tekeminen on mitattavissa, sekä vastuut ja tavoitteet ovat mahdollisimman hyvin määriteltyjä. Jussilla on MBA-tutkinto Aalto EE:stä ja hän asuu Hong Kongissa työskennellen Mehiläisenn tytäryhtiön HSS:n toimitusjohtajana.

Lisää vaikuttajalta Jussi Lehmuskallio


Lisää kategoriasta Talous