Bonfire.fi

#kassaennustaja: Unelmani on soittaa pörssin IPO -kelloa yhdessä Denisen kanssa, kertoo Monika Liikamaa Enfucelta

Startup -yrittäminen ei ole pöhinää, vaan se on kovinta, mitä voi olla.  

Monika Liikamaa on startup -yrittäjä, Enfucen toimitusjohtaja ja yksi viidestä perustajista. Monika on mahtava persoona Tornionjokilaaksosta. Hän on ihminen, kenellä on lasi aina puoli täynnä, vissyä, kirkasta tai skumppaa.

Enfuce sai alkunsa, kun perustajat tekivät tarjouksen Mika Anttosen energiayritys St1:lle maksualustasta, jonka he päättivät rakentaa pilveen. Monika Liikamaa, Denise Johansson, Niklas Appelund, Tom Gråhn ja William Ekström olivat tutustuneet toisiinsa yhteisessä työpaikassa Ahvenanmaalla, Crosskeyllä. Siellä he tekivät käytännössä samaa kuin nyt Enfucella, mutta erilaisella teknologialla ja erilaisella sykkeellä.

Unelmani on soittaa pörssin IPO -kelloa yhdessä Denisen kanssa.
Tiedän, että olemme parempia kuin ne Marqetan tyypit.

”Aina tulee selkääntaputtelijoita, mutta ne ei merkitse minulle mitään. Denise on tärkein. Hän päätti yhdestä puhelusta lähteä mukaan Enfuceen, vaikka hän oli juuri saanut lapsen ja heillä oli talon rakentaminen kesken. Vaikea neuvottelu tai paketointi,  Denise tietää aina tasan tarkkaan mitä venymistä se on meiltä vaatinut.”  Monika kertoo ”Unelmani on soittaa pörssin IPO -kelloa yhdessä Denisen kanssa. Tiedän, että olemme parempia kuin Marqetan tyypit.”

Viime sunnuntaina tuli viisi vuotta siitä, kun Enfucen perustamissopimus allekirjoitettiin. Eräs Enfucen kilpailijoista, kalifornialainen Marqeta listautui pörssiin (NASDAQ: MQ) kesäkuussa ja sijoittajat arvostivat sen 16 miljardin dollarin arvoiseksi IPO:ssa. Myös Monika on viemässä Enfucesa nyt C -kierrokselle. C -kierros keskittyy liiketoiminnan skaalaamiseen sekä niin nopeaan kasvuun kuin mahdollista.

Valmistaudun C-kierrokselle, jonka tarkoitus on painaa kaasua.
Tulemme ottamaan mukaan uuden sijoittajan, joka tuo muutakin kuin rahaa.

”C -kierroksen tarkoitus on painaa kaasua. Tärkeintä on, että pystymme näyttämään että olemme osanneet avata uusia markkinoita Saksaan ja Ranskaan, kasvaa ja tehdä kauppaa.” Monika kertoo ”Tulemme ottamaan mukaan uuden pääomasijoittajan, joka tuo muutakin kuin rahaa. Osa C -kierroksen potentiaalisista sijoittajista olemme tavanneet jo kolme vuotta sitten. Listasimme vuosia sitten meille kymmenen kiinnostavinta sijoittajaa, ketkä olemme pitäneet jatkuvasti ajan tasalle kuulumisistamme. Harva sijoittaja investoi asiaan, johon se ei ole koskaan perehtynyt.”

Rahoituskierros ei tapahdu viikossa. Mitä enemmän rahoitusta haet, sitä enemmän due diligence eli yritystä koskevan dokumentaation läpikäynti vie aikaa. Enfucen tapauksessa Finanssivalvonnan hyväksyntä tuo vielä oman aikataulunsa. Monika kertoi, että Enfucen ensimmäinen kymmenen miljoonan euron A-kierros vuonna 2019, johon suomalainen Maki.vc tuli mukaan, toteutettiin muutamassa kuukaudessa. Seuraava, seitsemän miljoonan euron B-kierros vuonna 2020, jolloin kiinalainen Tencent tuli mukaan, vei kymmenen kuukautta.

Kassa on Enfucelle kuin happi eli jos ei ole fyrkkaa, yrityksellä ei ole elämää.

Rahoituskierroksella kerätään käytännössä se kassa, jota tarvitaan kasvuun. Kasvu syö kassaa, koska kulut syntyvät etupainotteisesti. Mitä nopeampaa kasvu on, sitä kriittisempää myös kassan ennustaminen on, koska seuraavan rahoituskierroksen toteutuminen vie aikaa. Kassa on elinehto.

”Kassa on Enfucelle kuin happi. Jos ei ole fyrkkaa, yrityksellä ei ole elämään. Jos en pysty ennustamaan onko rahaa kassassa, voi käydä huonosti pelkästään siksi, että homma ei ole hanskassa” kertoo Monika. Hän kertoi, että Enfucella kassasta ja taloudesta huolehtii kolmen hengen in house -tiimi. Kolmen hengen talouden tiimi on hyvin resurssoitu Enfucen kokoon nähden ja varmasti pitää homman hanskassa.

Nimenomaan Suomessa, jos jossain, pitäisi yrittää ja ottaa riskiä

”Nimenomaan Suomessa, jos jossain pitäisi yrittää ja ottaa riskiä. Meillä on vakaa yhteiskunta ja korkea elintaso mutta silti riskinottoon suhtaudutaan negatiivisesti. Jo koulun penkillä lapsille pitäisi opettaa, että riskiin sisältyy myös mahdollisuus.” Monika päättää. Olen täysin samaa mieltä, startup -yrityksessä kasvun ylärajaa ei ole, mutta alaraja on rajoitettu sijoitettuun pääomaan.

Paljon tsemppiä Monikalle ja koko Enfuce -tiimille!

Kassaennustaja on blogi kasvuhakuisesta talousajattelusta. Joka viikko tapaan kiinnostavia kasvuyrittäjiä, sijoittajia ja talouden ammattilaisia ja haastattelen ajankohtaisista asioista talouden kulmalla.

Päivi Kangasmäki

riskrate

CEO, co-Founder

Lisää vaikuttajalta Päivi Kangasmäki


Lisää kategoriasta Kestävä kehitys