Bonfire.fi

Kipu ja epämukavuus ovat välttämättömiä, osa 2 – kymmenen oivallusta epämukavien kokemusten positiivisesta voimasta

Ahdistus, epäonnistuminen, uupumus ja epämukavuus. Kukaan meistä ei ole turvassa elämän kurjilta yllätyksiltä. Toiset salaavat haavansa paremmin, jolloin laastareiden takana olevaa ihmistä ei meinaa nähdä. Toiset kohtaavat tuskansa avoimemmin ja hyväksyen, arpiaan häpeilemättä.

Olen aina kammoksunut Friedrich Nietzschen sanontaa ”se mikä ei tapa, vahvistaa”. Vasta luettuani kirjan Brock Bastian kirjan The Other Side of Happiness (2018) oivalsin, että kipu ja epämukavuus ovat yhtä tärkeitä tunteita kuin onnellisuus ja hyvä olo. Tässä kymmenen syytä siihen, miksi.

  1. Ihmiset, jotka elävät helppoa ja mukavaa elämää, ovat keskimäärin onnellisempia kuin muut. Mutta ihmiset, jotka joutuvat ponnistelemaan muita enemmän, kokevat elämänsä merkityksellisemmäksi. Ota ilo irti vastoinkäymisistä!
  2. Haavoittuvaisuus ja inhimillisyys on kaunista. Ihmiset, jotka ovat selättäneet elämässään isoja haasteita, ovat empaattisia ja kiinnostavia. Liiallinen täydellisyys on epäkiinnostavaa. Näytä särösi rohkeasti!
  3. Kipua voi helpottaa kivulla. Nautinnolliseksi koettu kipu tai kivun päättyminen vapauttaa kehoon dopamiinia ja opioideja. Sydänsuruja voi lääkitä rankalla salitreenillä. Opi käyttämään kipua, se on kehosi reseptivapaa lääke!
  4. Omien fyysisten ja henkisten rajojen testaaminen turvallisessa ympäristössä auttaa vahvistamaan itsetuntoa ja löytämään mielihyvää yllättävistä paikoista. Oletko jo kokeillut avantouintia, paastoa tai vaikkapa maratonin juoksemista? Anna epämiellyttäviltä tuntuvien haasteiden vapauttaa sisäiset voimasi!
  5. Valitettavan usein vahvistamme itse negatiivisia tunteitamme. Ongelmien märehtiminen, etukäteinen murehtiminen ja epämukavien tilanteiden välttely johtavat siihen, että ikävät asiat saavat tarpeettomat mittasuhteet. Hyväksyminen, kohtaaminen ja neutraalimman näkökulman etsiminen auttavat pitämään vaikeat tunteet kontrollissa. Näytä siis negatiivisille tunteille, kuka täällä oikein määrää!
  6. Suurimmat onnellisuuspiikit ajoittuvat usein hetkiin, joita on edeltänyt epämukavuutta ja epäonnistumista. Raskaustestin plussa tuntuu epätodellisen ihanalta monen negatiivisen jälkeen. Samoin se, kun vihdoin nappaa ja löytyy unelmien työpaikka. Oivalla, että onnellisuus vaatii kumppanikseen vaivaa ja harmia!
  7. Kipu ja koettelemukset ovat vahva sosiaalinen liima. Esimerkiksi 9/11 ja Covid-19 ovat yhdistäneet ihmisiä ennennäkemättömällä tavalla. Yhteisesti jaetut vaikeudet auttavat meitä fokusoitumaan tärkeimpään eli siihen, että autamme toinen toisiamme. Hyödynnä vaikeuksien yhteen tuova voima, ole osa liimaa. Auta ja tule autetuksi!
  8. Kuka tahansa voi jäädä hedonismiansaan loukkuun. Jahtaamme onnellisuutta ja nautintopiikkejä kuluttamalla rahaa matkoihin, autoihin ja luksustuotteisiin. Vaatimukset kasvavat ja mielihyvä karkaa yhä kauemmaksi. Älä totuta itseäsi mukavuuteen, varaa ensi kerralla yhden tähden hotelli.
  9. Yhdessä koettu epämukavuus voi lisätä luovuutta, yhteistyötä ja keskinäistä luottamusta ”kiva kiva jee jee” -kokemuksia enemmän. Tämä kannattaa pitää mielessä esimerkiksi parisuhdeviikonloppua tai tiimi- ja virkistyspäiviä suunnitellessa. Kun haluat buustata me-henkeä, kokeile illallisen sijaan kirkkovenesoutukisaa, pakohuonepeliä tai yhteistä sporttihaastetta.
  10. ”Epämukavuusbisnes” on tulevaisuudessa voimistuva kulutustrendi. Olemme halukkaita maksamaan kokemuksista, jotka rikkovat arjen mukavuuden ja tarjoavat jopa inhottavalta tuntuvia elämyksiä. Saatamme olla valmiita maksamaan vaikkapa ”aivan hirveästä ravintolakokemuksesta”, ”kesälomaviikosta työleirillä” tai ”makoilusta ammeessa, joka on täytetty käärmeillä”. Epämukavuus on uusi cool – oletko valmis?

Jos haluat lukea minun tarinani, lue artikkelin ensimmäinen osa täältä.

Paula Roima

Paula Roima

PwC Suomi, omistajayrittäjäpalvelut

Director

Lisää vaikuttajalta Paula Roima


Lisää kategoriasta Johtaminen