Bonfire.fi

Koronavirus on täällä! Mitä se tarkoittaa liiketoimillesi?

Mikko Alasaarela

Olin hiihtolomaviikon flunssan kourissa, joten minulla oli hyvin aikaa lukea ja perehtyä koronaviruksen etenemiseen Kiinassa ja muualla maailmassa. Tällä hetkellä on jo selvää, että koronavirus on karannut pandemiaksi. Siihen ennustetaan sairastuvan merkittävä osa väestöstä, kaikkialla maailmassa. Koronavirus on uusi influenssan muoto, jonka piirteitä ovat Kiinasta saatujen kokemusten perusteella seuraavat:

  1. Sille ei ole vielä rokotetta.
  2. 19% tartunnan saaneista vaativat sairaalahoitoa.
  3. 2.3% tartunnan saaneista menehtyvät, yli 70-vuotiaista 8% ja yli 80-vuotiaista 15%.
  4. Viruksella on pitkä itämisaika ja se tarttuu myös silloin, kun kantajalla ei ole oireita.

 

Koronavirukseen ilmenee sosiaalisessa mediassa kahdenlaista reakiota. Toisten mielestä hysteria on liioiteltua. Sanovat, että kyseessä on vain uusi influenssan muoto. Enemmän virusta pelkäävät nostavat taas esille huomattavasti flunssaa korkeamman tarpeen sairaalahoidolle ja moninkertaisen kuolleisuuden.

Kannattaa muistaa, että influenssa on jo valmiiksi yksi maailman tappavimpia sairauksia, joten ihan mitättömästä asiasta ei ole kysymys.

Kiinan kommunistinen puolue kiisti aluksi ongelman, mutta viruksen lähdettyä kovaan kasvuun, he pistivät tuulemaan. Tuhansia hoitajia, lääkäreitä ja poliiseja mobilisoitiin tartunta-alueille. Uusia sairaaloita rakentui muutamassa päivässä. Tätä kirjoittaessa 780 miljoonaa ihmistä ovat matkustusrajoituksen alla ja monet miljoonakaupungit pidetään käytännössä saarrossa.

Samalla taloudellinen aktiviteetti on romahtanut. Kiinan valtion median Global Timesin mukaan 60% Kiinalaisista yrityksistä on taloudellisissa vaikeuksissa koronaviruksen takia, 6% jo konkurssin partaalla. Kun otetaan huomioon, että Kiina edustaa 20% maailmantaloudesta, tällä on vaikutusta kaikkialla maailmassa. Toimitusketjut katkeavat, kaupankäynti hiljenee, matkustajamäärät romahtavat, työpaikat ja koulut ovat kiinni, ravintolat ovat tyhjiä tai kiinni.

Viruksen vaikutus suomalaisten talouteen riippuu kahdesta tekijästä:

  1. Kuinka pitkään ja suuressa mittakaavassa koronavirus leviää maailmalla.
  2. Kuinka merkittävästi se leviää Suomessa.

 

Pandemiaa ei voi enää pysäyttää, joten nyt kysymys on siitä, miten sen vaikutuksia vähennetään ja leviämistä hidastetaan. Kiinalaisten matkailun raju vaimentuminen näkyy jo Lapin matkailuyrityksissä vähentyneenä kysyntänä. Monet liike-elämän suurtapahtumat, kuten Mobile World Congress Barcelonassa on peruttu. Lisää peruutuksia tulee jatkuvasti.

Mikäli virus leviää laajalle Suomessa, se voi johtaa monien paikallisten konferenssien, konserttien ja urheilutapahtumien peruuntumiseen.

Japanissa tapahtunut risteilijän karanteeni ja lähempänä Teneriffalla tapahtunut hotellin eristäminen, joka lukitsi myös useita suomalaisia sisään pitkäksi aikaa, on vähentänyt hotellien ja ristelyjen kysyntää merkittävästi. Kukapa haluaisi jäädä Viking Linen tai Tallink Siljan laivalle jumiin jopa kuukaudeksi sen takia, että laivalta löytyy koronavirustartuntoja?

Virus tulee myös vaikuttamaan teollisten yritysten liiketoimintaan silloin, kuin niiden kansainvälisissä toimitusketjuissa sulkeutuu tehtaita sen seurauksena. Tämä ei enää koske pelkästään Kiinaa; kuulin juuri ensimmäisestä tapauksesta, jossa Italiasta tilattujen tavaroiden toimitus oli viivästynyt. Mikäli useita yritysten avainhenkilöitä tai heidän lähiomaisiaan sairastuu, voi töistä pois jättäytyminen kestää jopa kuukaudeksi. Vaikutukset yrityksen toimintakykyyn ovat merkittävät.

Etätyö tulee varmuudella lisääntymään viruksen leviämisaikana, kun monet yritykset vaihtavat sisäiset kokoukset ja asiakastapaamiset videopuheluiksi. Suomessa verkot ovat niin nopeita, ettei tämä muodostune ongelmaksi. Erityisesti kansainvälinen työmatkustus vähenee, kun lentoyhtiöt lopettavat lennot tartunta-alueille ja vähentävät vuoroja kysynnän laskun seurauksena. Koulujen väliaikainen sulkeminen voi johtaa myös uusien etäopiskelumenetelmien käyttöön ottoon.

Tulemme selviämään tästäkin pandemiasta, mutta emme ilman taloudellisia vaikutuksia. Yrityksien kannattaa varautua laihempaan talousvuoteen ja lisätä sellaisia käytäntöjä, jotka vähentävät riskejä tartuntojen leviämiselle ja henkilöstön laajamittaisille ja pitkille sairaslomille.

Mikko Alasaarela

Mikko Alasaarela

Inbot/Intoken

Perustaja

Lisää vaikuttajalta Mikko Alasaarela


Lisää kategoriasta Tulevaisuus