Bonfire.fi

Kuka pelkää digimyrskyä?

Pekka Walkama

Olet varmasti kuullut perhosvaikutuksesta. Perusajatus on, että pienet muutokset jossain systeemissä voivat saada aikaan suuria muutoksia. Perhosvaikutus kuuluu kaaosteorian vertauskuviin.

Maapallomme ekologia ja ekonomia ovat globaaleja, dynaamisia ja herkkiä järjestelmiä. Digitaaliset siiveniskut, pienet muutokset ja kehitykset, voivat saada aikaan eksponentiaalisia vaikutuksia.

Kun kyse on digitaalisesta teknologiasta, kehitys ei ole suoraan verrannollinen työn määrään vaan pienet oivallukset voivat kirjaimellisesti mullistaa maailman, ja aiheuttaa digimyrskyn maapallon toisella puolen.

Digimyrskyn voi nähdä kahdella tapaa. Toisille se on uhkakuva, joka pitää ottaa haltuun. Toisille se on mahdollisuus, jolla oma liiketoiminta saadaan kasvuun.

Kenellä on ratti? Tai onko sillä edes väliä?

Tekoäly esimerkiksi edustaa suurta potentiaalia. Toisaalta se myös maalaa samanlaisia uhkakuvia mitä koettiin jo teollisen vallankumouksen aikaan – uusi teknologia vie työpaikat. Uskon kuitenkin, että suuremmassa kuvassa tekoälyn yleistyminen tuo merkittävästi lisää uusia työpaikkoja ja uutta työtä. Työ ei katoa mihinkään, mutta kompetenssit ja työn luonne muuttuvat.

Uhkakuvat liittyvät myös vahvasti arkeen, esimerkkinä vaikka itsestään ohjautuvat autot. Mitä tapahtuu kun emme enää itse ole ratissa? Jo ennen itseajavia autoja vakuutusyhtiöt ovat laskeneet säästävänsä Yhdysvalloissa 45 miljardia dollaria seuraavan 5 vuoden kuluessa pelkästään autojen IoT-turvateknologian vuoksi. Ihminen on todennäköisempi syypää kolariin kuin robotti.

Digin johtaminen ei ole rattiin tarttumista. Tärkeämpää on johtaa muutosta ja isoa kuvaa oikeaan suuntaan, rakentaa tieverkostoja ja infraa sekä miettiä miten tehdään liikenteestä entistäkin turvallisempaa.

Jokaisessa yrityksessä vilisee nollia ja ykkösiä

Haluan jo etukäteen pahoitella, mutta teidänkään organisaatiollanne ei ole varaa jättäytyä pois näistä suunnitelmista. Olette teknologia-alan yritys, halusitte sitä tai ette. Tai ainakin pian olette, sillä tulevaisuudessa ohjelmistot ovat oleellinen osa lähes jokaisen yrityksen tarjoomaa tai sen levityskanavaa.

Globaaleista jäteistä esimerkiksi Ford valmistaa autojen sijaan neljällä pyörällä kulkevia tietokoneita ja liikepankki Goldman Sachs työllistää enemmän ohjelmistoinsinöörejä kuin Facebook. Suomessa monet perinteisemmin teollisuuteen yhdistetyt yritykset, kuten Ponsse ja Kemppi, rakentavat jo nyt laajamittaisesti softaa.

Todellinen uhkakuva piilee tässä. Digi tuo kannattavuutta, mutta digin huomiotta jättäminen nostaa epäonnistumisen todennäköisyyksiä merkittävästi.

Uhkakuvien ajuri ei ole tekninen tai teknologinen vaan täysin inhimillinen. Jos digiloikka ei onnistu yrityksissä tai esimerkiksi kouluissa, siitä on turha syyttää digitaalista teknologiaa.

Digimyrsky on huikea mahdollisuus, ei uhkakuva. Voit valita joko bunkkerin tai surffilaudan.

Pekka Walkama

Pekka Walkama

Avoin.Systems Oy

CEO

Pekka Walkama on digialan yrittäjä ja neuvonantaja. Hän on myös Ohjelmisto- ja e-business ry:n hallituksen puheenjohtaja. Aiemmin Pekka on toiminut mm. perustajana Sininen Meteoriitti & Valo Solutions -yrityksissä.

Lisää vaikuttajalta Pekka Walkama


Lisää kategoriasta Teknologia