Bonfire.fi

Laikka punaisena ympäri Suomen – miten pysyt silti hyvässä kunnossa?

Itselläni oli kohtalaisen kuormittava työviikko hetki sitten kun kahdeksan työhyvinvointiluentoa ja -workshopia vei miestä viikon sisään pitkin Lahti – Helsinki – Vierumäki – Nokia – Jyväskylä – Levi -akselia. Tämä kaikki siis valmennusyrityksen toimitusjohtajan – eli 17 lakkia päässä joka päivä – roolin ohessa.

Mutta silti käsi sydämellä vannon, että yllättävän kivuttomasti koko homma hoitui. Ei sillä etteikö välillä vähän silmäluomea painanut ja en ehkä ympäri vuoden tällaista rallia jaksaisi mutta työt tuli tehtyä palautteenkin perusteella mainiosti eikä omassa hyvinvoinnissa tai jaksamisessa näkynyt sen kummallisempi notkahduksia.

Paluumatkalla junassa mietin postausta, että miten kuormittava työrumba, terveys, hyvinvointi ja hyvä kunto saadaan yhdistettyä. Kasasin sinulle käyttöön tällaisen kuuden kohdan muistilistan:

1️⃣ Pyri olemaan perusterve ja hyvässä kunnossa ympäri vuoden. Silloin ei haittaa alkaako työhässäkkä suunnitellusti vai yllättääkö kulman takaa. Yksi tärkeimpiä syitä pitää itsestään hyvää huolta on se, että voi tehdä elämässä mitä vain, esimerkiksi mielekästä työtä kovalla intensiteetillä. Mutta joka tapauksessa tärkein pointti on se, että on vaikea sykkiä intensiivinen putki läpi jos henkinen ja fyysinen akku näyttää lähtöruudussakin 3%.

2️⃣ Riittävän hyvä -asenne. Älä koita maksimoida kehitystäsi vaan hae oman terveytesi ja hyvinvointisi osalta torjuntavoittoja ja pyri minimoimaan tappiot. Jos treenaat nyt neljä kovaa 60 min treeniä viikossa, on ihan ok treenata kiireen keskellä vain esim. kolme 30min mitä-tahansa-treeniä ja normaalia kevyemmin. Jos taas et liiku nyt juuri yhtään, on esim. kaksi 45min kävelylenkit viikkoon tosi kova juttu ja tukee jaksamistasi hektisessä arjen rytmissä.

3️⃣ Muista uni ja palautuminen. Pidä kynsin ja hampain kiinni siitä, että unta tulisi 7-9 h yössä. Kaikesta muusta voi tinkiä. Kun uni sakkaa, kaikki muukin on ihan tosi vaikeaa ja mikä pahinta esim. tietotyöläiselle: pää ei toimi. Kun uni on kunnossa, ei kaikki silloinkaan sormia napsauttamalla pysy kunnossa mutta onnistuminen työssä ja itsestä huolehtimisessa on edes teoriassa mahdollista.

4️⃣ Syö fiksusti ja joustavasti. Jos korvienväliä kuormitetaan reippaasti työasioilla niin viimeinen asia mitä siihen kaivataan päälle on lisästressi syömisestä (lausutaan: kilojen kertymisestä.) Kaikissa valmennuksissamme ensimmäinen opetettava asia on fiksun ja joustavan syömisen periaatteet. Muutamalla hassulla nyrkkisäännöllä osaat tehdä fiksuja valintoja maassa, merellä, ilmassa, kotona, töissä ja lomalla. Toisaalta taas mikä tahansa täysijärkinen ravitsemussuuntaus tuottaa tuloksia, terveyttä ja pitkää ikää – tosin vain sillä edellytyksellä, että niitä ehtii noudattamaan. Voit siis olla virallisterveellinen THL-syömäri, moderni luolamies, -nainen tai -henkilö, vegaani tai ”syön perusterveellistä kotiruokaa” -ihminen ja pysyt kunnossa. Jos työrumba kestää viikon, ei siinä ajassa ehdi kohtuutonta takapakkia kerryttämään ellei päästä herkuttelua aivan valloilleen.

5️⃣ Liiku edes jotenkin. Monelle kiire vuonna 2018 tarkoittaa, että päivittäinen aktiivisuus putoaa minimaaliseksi kun istutaan koneen ääressä, liikutaan autolla paikasta toiseen ja kotona rojahdetaan väsyneenä sohvalle television ääreen. Tämän vuoksi keskellä hässäkässä kaikki mikä saa sinut sohvalta ylös on aina plussaa. Toki ihan kaikkein rajuimmat treenirypistykset kannattaa ehkä keventää kevyeksi jumpaksi, kehonhuolloksi tai ulkona reippailuksi.

6️⃣ Kun hässäkkä on ohi, ota aikaa palautumiselle. Perusterve ja hyväkuntoinen ihminen kyllä sietää ja kestää kaikenlaista hässäkkää lyhytaikaisesti mutta kaikilla meillä on rajamme. Siksi laita kalenteriin aikaa palautumiselle, sosiaaliselle elämälle, ystäville, perheelle, syömiselle, liikkumiselle ja palautumiselle, jotta akkuun saadaan taas 100% lataus.

Näin. Kaikki tämä ylläoleva on tietysti huomattavasti helpommin sanottu kuin tehty. Mutta yhdeksättä vuotta elämäntapamuutoksia ihmisille opastaneena sanoisin, että kun nämä treenit, syömiset ja palautumiset ottaa päivittäisessä arvojärjestyksessä riittävän korkealle ja lähtee tekemään muutosta sopivissa annoksissa niin ihan mahdollinen meistä jokaiselle.

 

 

Joni Jaakkola

Joni Jaakkola

Optimal Performance Ltd.

Public Speaker & Strength Coach

Lisää vaikuttajalta Joni Jaakkola


Lisää kategoriasta Työhyvinvointi