Bonfire.fi

Luovuuden kaava on avarakatseisuuden, paineen ja joutilaisuuden tasapaino

Pauli Waroma

”Miksi luovuutta ei hyödynnetä yrityksissä?” kysyttiin tulevaisuustutkija Ilkka Halavalta ja minulta viime viikonlopun Marketing Business Battlessa. Väitän, että emme aidosti ymmärrä edellytyksiä, joita luovuus vaatii.

Luovuus on tapa katsoa asioita uudesta näkökulmasta ja ratkaista ne tavalla, jolla niitä ei ole ratkaistu ennen. Se vaatii toteutuakseen kolmea asiaa: avarakatseisuutta, painetta ja joutilaisuutta.

Avarakatseisuus

Maailmassa on vajaa kahdeksan miljardia ihmistä. Kumulatiivisesti meitä on ollut aikojen saatossa hieman yli 100 miljardia. Geeniperimämme on hyvin samanlainen, mutta silti kahta samanlaista ihmistä ei ole koskaan ollut, eikä tule koskaan olemaankaan. Sen sijaan, että yrittäisimme lähentyä toisiamme ja luoda tasa-arvoa julistamalla kaikkien olevan samanlaisia, olisiko hedelmällisempää korostaa kaikkien olevan erilaisia?

Luovuus lähtee tämän erilaisuuden kunnioittamisesta ja monimuotoisuuden esille tuomisesta. Siitä ajatuksesta, että maailma on täynnä erilaisia näkemyksiä ja keinoja ratkaista asiat. Luovuus vaatii arvostamista. Sen, että jokainen yksilö omaa asioihin täysin ainutlaatuiset ratkaisun avaimet.

Tuleeko jokaisen ideat teidän työpaikallanne kuulluksi? Osaammeko arvostaa toistemme ajatuksia?

Paine ja joutilaisuus

Luova prosessi sujuu usein tuttua kaavaa noudattaen. Se lähtee liikkeelle kevyesti, mutta jossain vaiheessa prosessia ajaa seinään; painaa ja painaa, mutta ratkaisua ei löydy. Kuitenkin lopulta, kuin ihmeen kaupalla, asia ratkeaa. Usein painetta hiukan hellittämällä.

Olen itse mielenkiintoisessa vaiheessa, kun olen jäänyt pois kiireisestä johtajapositiosta, enkä ole vielä aloittanut uutta. Teen muutamia projekteja ja huomaan, etten saa paineistamatta riittävästi aikaiseksi. Toisaalta, kun annostelen painetta ja vapautta sopivasti, tuntuu työ soljuvan eteenpäin tehokkaammin ja ennen kaikkea luovemmin ratkaisuin kuin koskaan.

Tämä on luovan tekemisen jin ja jang. Vastakkaiset voimat, jotka oikeassa balanssissa täydentävät toisiaan. Paine ja joutilaisuus. Oletko tullut ajatelleeksi, miksi Newton keksi painovoimateoriansa vasta puistossa puun alla pötkötellessään, tai miksi omat parhaat ideat syntyvät suihkussa, kävelyllä, illalla sängyssä tai kesken meditaatiohetken?

Petteri Kilpinen ja Antti Hagqvist käsittelevät tätä balanssia juuri julkaistussa kirjassaan Varianssi. Se porautuu siihen, miten olemme energisimmillämme; silloin kun löydämme oikean suhteen tekemisen ja tekemättömyyden, ponnisteluiden ja palautumisen välillä. Sama pätee luovuuteen. Uskon, että juuri tästä syystä Microsoftin työkokeilussa perjantaivapaat nostivat tuottavuutta 40%. Varianssi auttoi näkemään kirkkaammin.

Toteutuuko varianssi arjessamme? Kun liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin toi esille ajatuksen neljäpäiväisestä työviikosta hänet teilattiin täysin.

Mikä tekee luovuuden edellytysten luomisen työpaikoilla ja yhteiskunnassamme niin vaikeaksi? Ehkä taustalla on pelkoa hallinnan menettämisestä. Ylimmän johdon ei kannattaisi kuitenkaan asettua esteeksi, koska he eivät osaa ratkaista ongelmia yksin. Työajan kyttääminen ei myöskään auta. Jos haluat yrityksesi olevan luova, muista nämä: olkaa avarakatseisia ympärillänne olevien ihmisten osaamisen hyödyntämisen suhteen, ponnistelkaa kovasti tavoitteidenne eteen ja toisinaan – antakaa asioiden vain olla.

Ps. Toki voi kysyä mihin luovuutta yrityksissä ylipäätään tarvitaan, mutta siihen pyrkikin Nando Malmelin VTT:ltä vastaamaan jo omassa Bonfire-tekstissään.

Pauli Waroma

Pauli Waroma

Aava

markkinointi- ja viestintäjohtaja

Lisää vaikuttajalta Pauli Waroma


Lisää kategoriasta Kestävä kehitys