Bonfire.fi

Massiivisella muutosidealla kuuhun

Cristina Andersson

Mitä jos voisit olla ensimmäinen, joka tuo mahtavasti opettavaiset sisällöt jokaisen ihmisen saapuville? Entä jos juuri sinä löytäisit ratkaisun parantumattomaan sairauteen? Olisiko aika hienoa, jos juuri sinä pelastaisit miljoonia ihmisiä kuolemalta? Olisitko ylpeä itsestäsi, jos olisit taistellut ankarasti ihmisoikeuksien puolesta? Ajattele, jos sinä levittäisit rakkautta maailmalle ajatustesi ja työsi kautta?

Aika moni meistä tunnistaa omakseen tuon viimeksi mainitun ajatuksen. Tunnen todella monta ihmistä, joita työssään ja elämässään ajaa tarve tuottaa rakkautta ja kauneutta maailmaan. Mutta en tunne yhtään ihmistä, joka sen lisäksi olisi tuota kaikkea muutakin.

Sitten kun sellaisen ihmisen kohtaa – vaikka digitaalisesti – sitä täyttyy sellaisella syvällä kunnioituksella ja hämmästyksellä, että toisaalta tuntee itsensä todella pieneksi toisaalta valaistuneeksi ymmärryksestä, mitä yksi ihminen voi saada aikaan.

Martine Rothblatt oli viime yönä (Suomen aikaa) Peter Diamandiksen haastattelussa. Olen vieläkin ymmälläni, että en ole kuullut Martine Rothblattista aikaisemmin, vaikka mukamas seuraan teknologian kehitystä tarkasti. Rothblatt ja Diamandis keskustelivat kuulaukauksista (moonshot) ja massiivisista muutosideoista (massive transformative purpose), käännökset eivät ole hyviä – usein hyvät englanninkieliset sloganit eivät toimi suomeksi. Keksikää paremmat!

”Tech and truth will always win over bureaucracy and BS”

Satelliiteilla tietoa kansalle

Martine Rothblatt on lakimies, yrittäjä, innovaattori ja perheenäiti. Hän näki satelliittien mahdollisuudet tiedon ja oppimisen välittäjänä ja oli ala pioneeri 80-luvulla. Hän perusti useita alan yrityksiä sekä mm maailman ensimmäisen yksityisen avaruustietoliikennesatelliiitti projektin. Diamandiksen haastattelussa hän sanoi, että tavattuaan Arthur C. Clarken ja oivallettuaan satelliittien mahdollisuuden hän päätti tehdä kaikkensa ja parhaansa, että tämä teknologia saataisiin ihmiskunnan palvelukseen. Tämä tarkoitti esimerkiksi lakisääteisten esteiden ylittämistä ja asenteiden muokkaamista. Kapinahenkeä, moni sanoisi, mutta ilman uudistusmielistä kapinahenkeä moni elintärkeä keksintö päätyisi innovaatioiden hautausmaalle katkeria ”mitä minä sanoin” korsia kasvattamaan.

Lääke parantumattomaan sairauteen

Menestyvän liikenaisen ura katkesi, kun tytär Jenesiksellä todettii vakava keuhkosairaus. Sairauteen ei ollut hoitoa ja tyttärelle luvattiin vain muutama vuosi elinaikaa. Rothblatt lopetti työnsä ja päätti käyttää jäljellä olevat vuodet tyttären kanssa. Perhe lähti matkoille voidakseen näyttää Jenesikselle maailman hienoimmat paikat. Jenesis koki Kiinan muurin happinaamarin kanssa. Ennen matkaa Martine oli lähettänyt posteja alan asiantuntijoille ja yrityksille kysyen, eikö mitään voisi tehdä. Palattuaan hän löysi pinon viestejä tutkijoilta, jotka olivat etsineet ratkaisua kyseiseen sairauteen. Martine laittoi kaiken energiansa yhteen asiaan, tyttärensä pelastamiseen. Jenesis on nyt yli kolmekymppinen ja hänen laillaan tuhannet muut samasta taudista kärsineet ovat pelastuneet elämään. Peter Diamandis kysyy Martinelta: ”Ethän sinä tiennyt mitään lääketieteestä, miten ihmeessä sinä pystyit tähän?” ”Osaan lukea”, vastasi Martine.

Kestävää kuljettamista

Pelastettuaan tyttärensä, Martine halusi pelastaa kaikki maailman ihmiset. Hän syöksyi kehittämään keinoelimiä. Eikä siinä vielä kaikki, hän ymmärsi, että elimien kuljettaminen saastuttaisi ympäristöä, joten hän päätti, että on kehitettävä kestäviä kuljetusmuotoja – eviation instead of aviation – sähkölentokoneita. Rothblattin yrityksen sähköhelikopteri teki sähkölentämisen maalmanennätyksen vuonna 2017. Tietysti Martine lentää itse omia sähköhelikoptereitaan ja lentokoneitaan.

Martinen viesti on, että jokainen meistä pystyy ihan mihin vain, kunhan rakastamme oppimista ja laitamme kaiken, sielumme, mielemme ja ruumiimme sen yhden asian saavuttamiseen.

”The only thing better than today is tomorrow”

Se massiivinen muutosidea – olemme kaikki sen kokeneet, olen varma siitä – on niin suuri, että tunnemme sen kehossamme. Se ei ole pelkkä ajatus, se on fyysinen tarve saada juuri se idea toteutettua, juuri nämä ihmiset pelastettua, juuri tämä ongelma ratkaistua. Se pakottaa kupeita ja sormenpäitä, sen on päästävä ulos.

Kaikki ideat eivät ole massiivisia, mutta ne voivat olla tärkeitä. Teen usein johtamiskoulutuksissani fyysisiä harjoitteita, joilla pyrin auttamaan ihmisiä kokemaan asioita kehossaan. Joka kerta saan kuitenkin palautetta, että mitä nämä nyt ovat? Eikö tehtäisi jotain konkreettista – jolla useimmiten tarkoitetaan puhetta ja powerpointteja. Teot vievät maailmaa eteenpäin ja aikaansaavat hyvää bisnestä ja teko tuntuu kropassa.

Vielä lopuksi haluan palata omaan aiheeseeni tekoälyyn ja robotiikkaan. Suomi käy upeaa keskustelua tekoälyn filosofiasta ja etiikasta. Hienoa! Oikein hienoa, mutta jos emme pääse ihmiskuntaa ja maapalloa palvelevien tekojen ja fyysisten tuotteiden tekemiseen, emme tule pärjäämään globaalissa kilpailussa, jossa Martine Rothblattin kaltaiset ihmiset muuttavat maailmaa idea, teko ja yritys kerrallaan – moonshhot kerrallaan.

”Moonshot thinking starts with picking a big problem: something huge, long existing, or on a global scale” – Astro Teller

ps. Aloitan tässä kuussa kvanttikone -opinnot MIT:ssa. Maailmassa on monimutkaisia ja monitahoisia haasteita, joita nykyteknologialla ei kyetä edes hahmottamaan. Haluan olla ensimmäisten joukossa, kun kvanttiaika koittaa. Se voi olla jo nyt käsillä tai muutaman vuoden sisällä, mutta se on tulossa ja se on iso kuulaukaus.

Jutun lainaukset (paitsi Astor Teller) ao keskustelusta.

Cristina Andersson

Cristina Andersson

Tietokirjailija

Liikkeenjohdon konsultti

Lisää vaikuttajalta Cristina Andersson


Lisää kategoriasta Kestävä kehitys