Bonfire.fi

“Me tiedämme, että teknologia tarvitsee lisää monimuotoisuutta” – Teknologiapolkuja-podcast kannustaa naisia alalle, jossa heitä kaivataan

Kaupallinen yhteistyö: Accenture 

Teknologiapolkuja -podcast sarjassa keskustellaan siitä, miten teknologia-alasta saataisiin aiempaa monimuotoisempi. Vahvasti sukupuolittunut ala ei houkuttele tällä hetkellä tarpeeksi naisosaajia. Podcastin hostit Milja Köpsi ja Minttu Viitanen haastattelevat naisia ja nostavat esiin inspiroivia uratarinoita. Teknologia-alan konkarit näkevät, että alalla on paljon annettavaa monenlaisille huippuosaajille.

Teknologia-alalle kaivataan tekijöitä. Vuoteen 2030 mennessä teknologiateollisuuden yrityksistä arvioidaan eläköityvän noin 70 000 ihmistä. Vaikka yritysten monimuotoisuuden tiedetään olevan tulosta kasvattava valtti, teknologia-ala on vahvasti sukupuolittunut ja inklusiivisuus, eli kaikenlaiset ihmiset mukaan ottava kulttuuri, on yhä työn alla. Alalle opiskelevista nuorista vain noin 20% on naisia.

Teknologiapolkuja-podcast-sarjassa keskustellaan alalla työskentelevien naisten kanssa siitä, mikä heidät on innostanut uralle. Lisäksi sarjassa kuullaan, millaista teknologian parissa työskenteleminen todellisuudessa on. Teknologiapolkuja-sarjan on tehnyt yhteistyössä IT-alan tasa-arvoa työllään tavoitteleva Mimmit koodaa -ohjelma sekä maailmanlaajuinen digitaalisuuden ja teknologian asiantuntijayritys Accenture.

Podcastia yhdessä Mimmit koodaa -ohjelman vetäjän Miljan Köpsin kanssa hostaava Accenturen Managing Director Minttu Viitanen ei ole päätynyt teknologia-alalle päämäärätietoisesti. Accenturelle hän haki harjoitteluun opiskelukaverin kehuttua yritystä ja sen ilmapiiriä. “Halusin ensisijaisesti kansainvälisiin töihin, siksi teknologia-ala kiinnosti”, hän kertoo.

Teknologia-ala ei ollut Köpsillekään ilmiselvä vaihtoehto. Hän päätyi viisi vuotta sitten joulutonttukeikalle Ohjelmisto- ja e-business ry:lle. Tämä kohtaaminen käynnisti yllättäen uran teknologian parissa.

“Ymmärrän meidän kohderyhmää hyvin, koska olen tullut alalle täysin ulkopuolelta. Olen tullut sellaisista olosuhteista, joissa ei tullut mieleenkään, että työllistyisin teknologia-alalle. Minulla on ollut myös ennakkoluuloja alaa kohtaan”, Köpsi sanoo.

Esikuviin pitää pystyä samaistumaan

Ennakkoluulot alaa kohtaan istuvat tiukassa. Todellisuudessa teknologia-ala on mainettaan monipuolisempi ja kaipaa osaajia niin psykologeista johtamisen ammattilaisiin – eikä intohimo matematiikkaan ole välttämätöntä.

Teknologiapolkuja-podcastissa kuullaan syksyn aikana muun muassa miten Linda Liukas päätyi kirjoittamaan lastenkirjoja teknologiasta, minkälaista VTT:n Laura Juvosen ja Karoliina Salmisen opiskeluaika oli, sekä millaisia ennakkoluuloja Koneen Maija Hovila ja Vilma Blomberg ovat päässeet osoittamaan työssään vääräksi.

Mutta mitään kiillotettuja sankaritarinoita podcast ei tule tarjoamaan. “Säröt tekevät esikuvista kimaltavia timantteja. Ihminen kokonaisuutena on monta kertaa kiinnostavampi kuin sankaritarina. Sellainen jalustalle nostaminen ei palvele ketään”, Viitanen pohtii.

Köpsi huomauttaa, että samaistuminen aina onnistuvaan ihmiseen voi olla vaikeaa. “Jos on esikuva, joka on nuori, kaunis, menestynyt, älykäs ja saanut tukea kotoa niin se masentaa meitä tavallisia ihmisiä. Esikuvien täytyy olla samaistuttavia. Totta kai sankaritarinoilla on paikkansa, mutta yhtä tärkeää on löytää vertainen, joka ymmärtää, miltä ruuhkavuodet tuntuvat tai miten töissä toisinaan tuntee itsensä tyhmäksi.”

Uudelle uralle hyppääminen voi tuntua mahdottomalta, jos esikuvat tuntuvat tehneen oman uransa ilman virheitä ja pärjänneensä aina yksin. Teknologiapolkuja-podcastin vieraat tulevatkin jakamaan kokemuksiaan tiimityön tärkeydestä sekä siitä, kun kaikki ei menekään sujuvasti heti oikein.

Sillä on väliä, miten kasvatamme lapsemme

Sukupuolittuneet uravalinnat näyttävät hiljalleen purkautuvan, jos katseen kääntää tuleviin sukupolviin. Esimerkiksi keväällä 2021 ensimmäistä kertaa pitkän matematiikan kirjoittaneista suurin osa oli naisia.

“On myös erittäin tärkeää panostaa siihen, miten lapsille puhutaan teknologiasta. Rakentamalla positiivista kuvaa teknologiasta tuleville sukupolville rakennetaan positiivista tulevaisuutta”, Viitanen sanoo.

Muutos on kuitenkin vielä hidasta. “Jokainen näistä kuulemistani Teknologiapolkuja-tarinoista vahvistaa sitä, että alalle hakeutuminen vaatii tukemista. Näitä kaikkia ihmisiä on autettu matkan varrella”, Köpsi sanoo.

Teknologiayritysten moninaisuutta kasvattavien tekojen ei tarvitse olla kuitenkaan suuria. Viitanen nostaa esimerkiksi Hive Helsingin Oona Ylängön podcastissa jakaman huomion: kun Hive markkinoi koulutustaan kohderyhmänään naiset, mukaan haki kaikkia sukupuolia. Mutta kun markkinointia kohdistettiin kaikille, miesten määrä hakijoista kasvoi. Teot naisten kannustamiseksi ja vallitsevien rakenteiden purkamiseksi voivat siis lopulta vaatia vain viestin kohdentamisesta niille, jotka tavallisesti jätetään huomaamatta sen ulkopuolelle.

“Me tiedämme, että teknologia tarvitsee lisää monimuotoisuutta”, Viitanen sanoo. Sekä hän, että Köpsi painottavat sitä, että teknologialla on suuri merkitys isojen, merkittävien ongelmien ratkomisessa. Polku alalle voi olla halu muuttaa maailmaa, ei yksin kiinnostus teknologian tekniseen rakentamiseen.

Ihana teknologia-ala!

Köpsi aloitti alalla itse ensin markkinoinnin parissa. Aluksi googlettaminen oli erityisen tärkeä osa työpäivää – ympärillä puhuttiin kieltä, jota hän ei ymmärtänyt.

“Tehtävänäni oli twiittailla tapahtumista ja en ymmärtänyt yhtään mitään siitä mistä puhuttiin. Se oli ihan kauheaa. Googlailin tyyliin, että mikä on agile”, Köpsi nauraa.

Kun kokemus alasta lisääntyi, seurasi sitä oivallus teknologiasta välineenä monenlaisiin ongelmiin. “Ymmärsin yhtenä päivänä, että softa mahdollistaa kaiken. Ajattelin, että olisi hienoa, jos kaikki muutkin ymmärtäisivät sen, mitä mahdollisuuksia tämä väline tarjoaa.”

Kun Viitaselta kysyy syitä, miksi toimiala tuntuu edelleen innostavalta, kuuluu puhelimesta huokaisu: “Oikeastaan kaikki!” Hän luettelee pitkän listan teknologia-alan hyvistä puolista, muun muassa palkkakehityksen ja mahdollisuuden vaikuttaa maailman ongelmakohtiin. “On innostavaa tehdä inspiroivia asioita yhdessä ihmisten kanssa, joilta voi oppia jotakin uutta”, Viitanen lisää.

Myös Köpsin on vaikea keksiä itselleen parempaa paikkaa kuin työtä teknologian parissa. “Näen päivittäin konkreettisesti sen, miten ihmiset löytävät työn, jossa ovat hyviä. Tämä työ muuttaa maailmaa, koska softahan pyörittää kaikkea. Kun saamme mukaan yhä monimuotoisempia tekijöitä, niin luulen sen vaikuttavan maailmaan myös laajemmin.”

Teknologiapolkuja on podcast-sarja, jossa teknologia-alalla uraa tehneet naiset kertovat omista poluistaan, kokemuksistaan ja valinnoistaan. Luvassa on keskustelua siitä, minkä pitäisi muuttua, että teknologia-ala olisi yhä useamman naisen valinta. Sarjassa kuullaan inspiroivia tarinoita teknologia-alalla uraa tekeviltä naisilta, niin vaikuttajilta, johtajilta kuin nousevilta tähdiltä.

Kuuntele Teknologiapolkuja-podcastia! 10. elokuuta julkaistussa kauden avausjaksossa on vieraana kirjailija-kuvittaja Linda Liukas.

Bonfire

Lisää vaikuttajalta Bonfire


Lisää kategoriasta Kestävä kehitys