Bonfire.fi

Mikä saa sinut liekehtimään, Antti Merilehto?

https://soundcloud.com/bonfire-podcast/bonfire-872020

Bonfiren henkilökuvasarja esittelee pintaa syvemmältä Bonfiren bisnesvaikuttajia. Kuinka he ovat päätyneet omalle toimialalleen ja minkälaiset arvot ajavat heitä eteenpäin. Q&A-artikkeli antaa osviittaa heidän näkemyksistään, mutta syvemmälle pääset kuuntelemalla koko keskustelun podcastina. 

Tällä kertaa henkilötarinansa kertoo Houston Analyticsin CGO, puhuja ja tietokirjailija Antti Merilehto. Hän on tullut tunnetuksi erityisesti kirjastaan Tekoäly – matkaopas johtajalle (Alma Talent, 2018) ja podcastista Tekoäly Nyt.

Antti, miksi olet valinnut juuri oman toimialasi?

Päädyin tekoälyn pariin sattumalta. Olin vuonna 2015 Finchin Suomen maajohtajana, jolloin havahduin siihen, että ihmisillä on paikoin hyvin hatara ymmärrys tekoälystä. Kun vuonna 2016 minua pyydettiin juontamaan Slush-tapahtumassa paneelikeskustelu tekoälyn bisnespuolesta, valmistauduin sinne huolellisesti lukemalla ja opiskelemalla. Tämän myötä ymmärsin, että tekoäly etenee todella nopeasti. Halusin kirjoittaa aiheesta ja mietinkin blogin tekemistä, mutta se jäi arjen kiireiden alle. Myöhemmin oivalsin, että minun tulee kirjoittaa aiheesta kirja. Halusin selittää ihmisille ymmärrettävästi ja kansankielellä tekoälystä ja tiivistää siitä oleellisen. Kirja Tekoäly – matkaopas johtajalle ilmestyi helmikuussa 2018. Siitä tuli vuoden myydyin bisneskirja, joka muutti elämäni.

Minkälaisille arvoille perustat liiketoimintasi?

Koen auttamisen tärkeäksi. Olen teini-ikäisenä ollut aktiivinen toimija SPR:n ensiapuryhmässä. Siitä on jäänyt elämääni tietynlainen auttamisen tarve. Treenasin aikoinaan myös ju-jutsua ja päädyin työskentelemään ravintoloiden järjestyksenvalvojana. Se jos jokin on todellista asiakaspalvelutyötä.

Myös rohkeus on minulle tärkeää. Lähdin esimerkiksi aikoinaan Saksaan opiskelemaan täysin ummikkona. Läsnä oli luottamus siihen, että asiat menevät loppujen lopuksi hyvin. Kävin myös ruotsinkielisen armeijan ilman, että osasin lainkaan kieltä. Se oli paikka paikoin opettavaista.

Oletko joskus joutunut toimimaan vastoin arvojasi? Jos, niin mitä siitä seurasi?

Tunnistan useita erilaisia tilanteita, joissa olen ollut kokematon tai toiminut muuten paineen alla vastoin omia arvojani. Uskon, että kaikilla meillä on tämän kaltaisia kokemuksia.

Mitkä kaksi tapahtumaa elämässäsi ovat vaikuttaneet eniten siihen, kuka olet tänään?

Ensimmäinen on se, kun lähdin rauhanturvaajaksi vuonna 2002. Edistin sen myötä entisen Jugoslavian alueella paikallista paluumuuttoa. Käytännössä kyse oli eri ihmisryhmien kanssa keskustelemista ja asioiden raportointia. Pääsin tuolloin 23-vuotiaana erittäin vastuulliseen työhön kansainvälisessä työyhteisössä.

Toinen taas on se, että kirjoitin kirjan. Se muutti elämääni ja avasi ovia. Parhaimpana vuonna pidin 120 puheenvuoroa, joissa kävin keskustelemassa tai alustamassa keskustelua tekoälystä.

Kuka on ollut tärkein suunnannäyttäjäsi? Miksi juuri hän?

Tein Niki Mathesonin kanssa töitä Helsingin Juhlaviikoilla. Olin itse kesäduunarina ja kuljetin tapahtuman aikaan artisteja autosta paikasta. Niki sen sijaan työskenteli vakituisesti organisaatiossa. Muistan, kuinka Niki tuli aina tervehtimään ensin esim. osa-aikaisia lipunmyyjiä, jotka olivat tuntityöntekijöitä ja näytti siten arvostavansa kaikkia. Teot ratkaisevat.

Tänä päivänä ruokakaupassa on eri alihankkijoiden hyllyttäjät ja kassahenkilöt, jonka myötä kaupan omaa henkilökuntaa saattaa olla vain muutama ihminen. Sillä ei kuitenkaan ole mitään väliä, mikä Y-tunnus maksaa palkan. Kun ollaan kaupassa töissä, ollaan kaikki palvelemassa asiakkaita ja silloin kun ollaan Juhlaviikoilla töissä, ollaan niin ikään osa samaa porukkaa. Nikin tapa toimia jäi mieleen vahvasti.

Koska koit epäonnistuneesi siten, että epäilit nousetko enää?

Epäonnistumisen ympärillä on edelleen tietty stigma. Jos katson omaa polkuani, niin uskon omalla persoonalla olevan suuri merkitys siihen, miten epäonnistumista käsittelee. Olen esimerkiksi itse suurpiirteisenä ihmisenä oppinut, että muut ihmiset eivät välttämättä ole samanlaisia. Meillä on keskenään hyvin erilaisia sisäisiä malleja, jonka myötä joku tismalleen sama tapahtuma voidaan kokea hyvin eri tavoin.

Jos katson omia epäonnistumisia, syy niihin on ollut liian vähäinen määrä kahvia, kaakaota ja punaviiniä. Liian vähän ollaan siis istuttu alas, juteltu ja mietitty asioita. Oman persoonani ja kokemukseni kautta koen tärkeäksi sen, että pallotellaan erilaisia skenaarioita. Toiselle ilmiselvät asiat voivat olla jollekin toiselle uusia oivalluksia. 

Mikä yksittäinen hetki tuntui siltä, ettei mikään pysäyttäisi sinua?

Tällaiset hetket ovat liittyneet yhteisöllisyyteen ja siihen, että olen saanut tehdä jotain yhdessä jonkun porukan kanssa. Ollaan saatu esimerkiksi tehtyä ideasta lähtien joku kokonaisuus, jonka asiakas on sitten hyväksynyt ja ostanut. Siitä on syntynyt riemua siitä, että on onnistunut luomaan tyhjästä jotain.

Kun katsot taaksepäin, onko jotain mitä tekisit toisin?

Varmasti sata asiaa. Minulla on kyvykkyys keskustella ja hahmottaa uusia liiketoimintoja tekoälyyn liittyen. Samalla persoonallani on ikään kuin fantasia siitä, että olisinpa käyttänyt lukiossa ja yliopistossa enemmän aikaa opiskeluun. Tällöin tietyt asiat olisivat nyt helpompia.

Näen arjen tasolla sen, että huomisen hyvät teot pedataan tänään on sitten kyse nukkumiseen varatusta asiasta tai ruokavaliosta. On hyvä, jos on tietyt tavat, jotka ajavat kohti tavoitetta. En pidä itsekuri-sanasta, käytän itse sanaa itserakkaus. Kun otan King Kong -irtokarkkeja vähemmän pussiin kuin haluaisin en ajattele, että harjoitan itsekuria. Ennemmin mietin, että rakastan itseäni niin paljon, että en ota aikuisen ihmisen pään kokoista pussia karkkia, koska se ei todennäköisesti edistä omaa hyvinvointia optimaalisesti.

Ennusta yksi skenaario tulevaisuudesta toimialallasi?

Tekoäly tulee työkaluistumaan, jonka myötä analytiikka ja ennustuskyvykkyys pystytään kiinnittämään paremmin eri liiketoimintoihin. Emme välttämättä ole kiinnostuneita teknologiasta tai algoritmeistä vaan siitä, mitä teemme sillä tiedolla, mitä meillä on.

Mikä saa sinut liekehtimään?

Tapaamiset, joihin useampi taso saapuu valmiina toimimaan avoimin mielin. Jokainen avaa pelin ja lähdetään siitä sitten luomaan ja tutkimaan mitä voidaan tehdä.

Esimerkiksi Pekka Holman kanssa tuotettiiin 15 vuotta sitten lyhytelokuva nollabudjetilla. Suuri määrä ihmisiä tuli mukaan projektiin, koska kokivat saavansa siitä enemmän mitä se otti. Tällainen synnytti ja synnyttää yhä energiaa, joka saa mut liekehtimään.

 

Bonfire

Lisää vaikuttajalta Bonfire


Lisää kategoriasta Tulevaisuus