Miksi brändien kannattaa tuoda arvonsa voimakkaasti esille?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Pimeät voimat yrittävät edistää epädemokraattisia arvoja ympäri maailman. Ihmisoikeuksien, suvaitsevaisuuden, sananvapauden ja oikeusvaltioperiaatteen kunnioittaminen ei kuulu heidän listallaan.

Samaan aikaan ostajat vaativat brändeiltä suurempaa osallistumista ja vastuullisuutta siihen, että ne kunnioittavat universaaleja vapauksia, jotka perustuvat Yhdistyneiden kansakuntien, eli YK:n ihmisoikeusjulistukseen, joka on laadittu vuonna 1948.

Ihmisoikeusjulistuksen tavoitteena on edistää vapauksia, rauhaa, tasa-arvoa ja oikeutta, jotta tyranniaa ja sortoa saadaan vähennettyä maailmasta. Monet ostajat toivovat, että brändit osallistuvat näiden hienojen periaatteiden edistämiseen, koska brändeillä on runsaasti vaikutusvaltaa. Suomessa tästä asiasta on kokemusta tehdaspatruunojen ajoilta, jolloin rakennettiin kouluja, kirkkoja, sairaaloita, asuntoja sekä perustettiin urheiluseuroja.

Brändit voivat osallistua monin eri tavoin näiden periaatteiden edistämiseen. Nykyaikana kaikista vaivattomin tapa on viestiä, että mitä asioita tuetaan, eli kaikki brändit voivat osallistua viestintään. On kyse sitten vähemmistöjen oikeuksien edistämisestä, naisten oikeuksien edistämisestä, rasismin vastustamisesta tai ilmastonmuutoksen vastustamisesta.

Toinen vaikuttava tapa on tukea konkreettisesti eri arvojen toteutumisia. Yritykset voivat sponsoroida sopivia kohteita ja harjoittaa lahjoitustoimintaa. Esimerkiksi Wärtsilä tukee suoraan presidentti Martti Ahtisaaren CMI-rauhanvälitystoimistoa, mikä pyrkii ratkaisemaan konflikteja ympäri maailman. Monet suomalaiset yritykset ovat kunnostautuneet koulutuksen tukemiseen kotimaassa ja kansainvälisesti.

Kolmantena asiana pitää kuitenkin muistaa, että brändit tekevät jokapäiväisessä työssään arvovalintoja. Virginin perustaja Richard Branson päätti keskeyttää liiketoimintaprojekteja Saudi-Arabian kanssa, koska tunnettu Washington Postin kolumnisti Jamal Khashoggia katosi yllättäen, eikä Saudi-Arabia ole kyennyt vastaamaan kysymyksiin, jotka koskettavat Khashoggin salaperäistä katoamista. Virgin koki, että yhteistyön jatkaminen nykytilanteessa olisi ollut arvojen vastaista toimintaa, eli kansainvälistä liiketoimintaa harjoittavien yritysten tulee ottaa huomioon se, että kaikki asiat eivät kosketa pelkästään oman kotimaan asioita.

Yrityksien suurin aika menee kuitenkin siihen, että ne pyrkivät selviytymään, eli saamaan aikaan riittävän hyvää taloudellista tulosta. Brändit eivät kykene ratkaisemaan kaikkia maailman ongelmia, mikä on täysin selvä asia. Kaikki brändit eivät myöskään kykene olemaan täysin virheettömiä, mikä on täysin luonnollista, mutta on kuitenkin riittävää, että on tahto tehdä hyvää, sekä olla oikeudenmukainen ja myötätuntoinen.

Useissa kansainvälisissä tutkimuksissa on todettu, että arvojen tuominen esille on hyvää bisnestä, eli osallistuminen edistystä edistäviin asioihin tuo aina itsensä takaisin tavalla tai toisella. Vapauden lisääntyminen on samaan aikaan tarkoittanut kasvavaa hyvinvointia ja vaurautta, eli vapauksien edistäminen on hyvää bisnekselle.

Kaikista tärkein asia on se, että brändit muodostuvat aina ihmisistä, jotka haluavat edistää ihmisyyttä ja nämä samat henkilöt ovat ostajia.

Jaa

Vaikuttajasta

Jukka Aminoff

Fellow
The Royal Society of Arts, Manufactures and Commerce
#asiakaskokemus #brändi #markkinointi

Tietokirjailija. Luksus: Kuinka luodaan kiehtova luksusbrändi (2015), Ostovallankumous: Miten moderni myyjä vastaa asiakkaan muuttuvaan ostoprosessiin (2015), Social Selling Luxury: Increase sales by engaging in the digital world (2016), Modern Luxury: How to navigate in the new world of luxury (2020), Myynti: Rakkaudesta antamiseen (2020), Luksus No. 2 (2020), Kansainyhteisö: Piilotettu jättiläinen (2020) ja Social Marketing Luxury: Brands & Relationships (2020). Kauppatieteen maisteri (Master of Arts in Marketing & Innovation) Anglia Ruskin Universitystä.

1 kommentti

  1. Avatar

    Neuvostoliitossa kaikki yritykset toimivat yksien arvojen ja yhden poliittisen brändin tavoitteita tukien. Me tarvitsemme erilaisia brändejä erilaisille kuluttajaryhmille. Jos joku ei halua ostaa muoviin pakattua ruokaa, viljelköön omat eineksensä, mutta älköön käyttäkö lannoitteita eikä tietenkään maatalouskoneita.

    Jos McDonald’s haluaa halal-teurastaa Lähi-itään toimittamat kanansa ja syöttää niitä Euroopassakin, niin sen toiminta rikkoo räikeästi monia arvoja, joita länsimaiset ihmiset kannattavat. Lentoliikenne ja energiantuotanto ovat toki omassa luokassaan ajatellen ilmastoasioita.

    Kun puhutaan monikulttuurisuudesta, todellisuudessa tarkoitetaan monokulttuuria. Moniarvoisuus on monikulttuurisuuden vastakohta. Moniarvoisessa yhteiskunnassa sallitaan erilaisia ajatuksia ja mielipiteitä – rankkojakin. Hyvä esimerkki olkoon vaikkapa ydinvoima, jota vasemmistolaisesti ajattelevat ovat perinteisesti vastustaneet (koska mielikuva ydinaseisiin ja rauhanliikkeeseen), mutta nyt alkaa vuosikymmenten jälkeen nauttia laajaa ymmärrystä ja arvostusta.