Bonfire.fi

Miksi Maikkari uudisti verkkopalvelunsa ja mitä yritykset voivat siitä oppia?

myyjä

Maikkari lanseerasi digialustoidensa uudistuksen lokakuun lopussa. Uudistuksesta kerrottiin, että se tulee selkeyttämään verkkopalvelun ilmettä ja tarjoaa personoidumpaa sisältöä käyttäjilleen. Maikkarin uudistuneessa verkkopalvelussa tavoitellaan selkeyttä, käyttäjälähtöisyyttä ja valinnan vapautta. Pohdin blogissani, mitä yrityssivustot voisivat tästä oppia?

Selkeys

Monille jo pitkään sisältömarkkinointia tehneille yrityksille ajankohtaista näinä päivinä on sivustojen sisältöauditointi. Mikä itse asiassa sisällöissä on tärkeää käyttäjille, miten verkkopalvelukokemusta tiedontasojen kautta voidaan selkiyttää ja parantaa? Analysoimme joitakin aikoja sitten muutamaa suomalaisen teollisuusalan pörssiyrityksen verkkopalveluita sisältöjen näkökulmasta. Muistiini on jäänyt se, että eräällä yritykseltä jo etusivulta pelkästään oli yli 600 linkkiä eteenpäin! Aika varmaa on se, että liian runsaassa valinnan mahdollisuudessa kävijä ei valitse mitään vaan hämmentyy ja kääntyy pois.

Liiketoiminnan tuki

Verkkopalvelusta pitää löytyä prioriteettina ne ostajaprofiilit jotka ovat liiketoiminnan kasvunne kannalta keskeisimmät. Mieti siis, vastaavatko sisällöt tällä hetkellä liiketoiminnallisesti tärkeimpien ostajaprofiilien tiedontarpeisiin selkeästi? Tätä et välttämättä suoraan näe analytiikasta ja olemassa olevista sisällöistä sillä olen useasti törmännyt tilanteeseen jossa tärkeimpien ostopäättäjien tiedontarpeita ei ole sivustoa rakennettaessa edes mietitty. Tällöin analytiikka ei kerro ja kuvaa teille sitä, mitä sisältöjä he kuluttaisivat ja mitä tietoa tarvitsisivat.

Johdattaminen

Kukaan ei halua ”surffailla” yritysten verkkopalveluissa. Teemme täsmähakuja, kiinnostumme jos meitä puhutellaan, kiinnitymme tietoon, jos huomaamme, että se auttaa meitä eteenpäin tilanteessa jossa olemme. Tämä tekee verkkopalvelun sisältöjen rakentamisesta ja suunnittelusta erityisen kiinnostavaa. Ironista on se, että yrityksissä tämä asiakkaiden tarvitsema tieto on hiljaisena tietona ympäri organisaatiota. Verkkopalveluun jäsennetty, ostopäättäjäprofiilille kohdennettu tieto ja sisältö auttavat ostopäättäjiä eteenpäin omassa päätöksenteossaan. Tässä suomalaisyrityksillä on vielä paljon tekemistä: liian usein tietoa hakeva ostopäättäjä kohtaa vain tuotetiedot tai yrityksen sisäisen rakenteen joka aiheuttaa vain hämmennystä ja kävijä kääntyy pois. Sisältöä siis voi olla runsaasti mutta keskeistä on se, että johdatus ja polutus on tehty käyttäjäryhmille loogisesti, sitä mitataan ja kehitetään datan pohjalta.

Kävijäkokemus ja asiakaslähtöisyys

Asiakaslähtöisyyden taso näkyy verkkopalvelusta aivan samalla hetkellä kun verkkopalvelun avaa. Yrityksen on turha kirjoittaa kauniita asioita asiakaslähtöisyydestään jos verkkopalvelu on rakennettu yrityksen omien liiketoimintafunktioiden tai organisaatiorakenteen kautta. Kohtaamme verkossa usein yrityslähtöisen yrityksen. Verkkopalvelu on kuitenkin nimenomaan PALVELU kohderyhmille: asiakkaat, sidosryhmät, henkilöstö, työnhakijat, sijoittajat ja niin edelleen. Miksei siis kävijäpolkuja ole aktivointeineen rakennettu selkeästi heidän näkökulmistaan?

Mitä mieltä olet näistä? Tuuleeko sinulle mieleen muita vinkkejä?

Katri Tanni

Katri Tanni

Differo Oy

PhD, CEO

Lisää vaikuttajalta Katri Tanni


Lisää kategoriasta Myynti ja markkinointi