Bonfire.fi

Mistä koostuu kaikkien aikojen paras uudenvuodenlupaus?

Merkittävä osa suomalaisista ajoittaa toivotun elämäntapamuutoksensa uuteen vuoteen. Tutkimusten mukaan valtaosa päätöksistä liittyy painonpudotukseen tai kuntoiluun. Kun koko pimeän syksyn on kerännyt ahdistusta, hiljalleen kasvavaa itseinhoa ja siirtänyt päätöksentekoa, ladataan uuteen vuoteen kaikki paukut ”uuden elämän alkuun”.

Uudenvuoden lupausta rakennetaan ja paisutetaan mielessä kuin James Cameronin seuraavaa jättiläisspektaakkelia, leffateattereiden megamenestystä, ja siten myös epäonnistumisen riskiä monumentaalisti kasvattaen.

Liian kunnianhimoiset lupaukset

On tunnettua, että suurin osa uudenvuodenlupauksista epäonnistuu jo ensimmäisten viikkojen tai kuukausien aikana. Syyt siihen ovat yksinkertaiset: haetaan liian isoa muutosta, liian nopeasti ja siihen liittyy binäärinen tuomitseva ote; joko onnistun tai epäonnistun. Ja kun ensimmäinen repsahdus tulee, toteamme että ”pieleen meni taas, ei minusta ole tähän”.

Ja todennäköisesti teemme saman virheen seuraavana vuonna uudelleen.

Liian kunnianhimoiset uudenvuodenlupaukset ovat suurin karhunpalvelus, jonka itselleen voi tehdä. Niillä vahvistamme kerta toisensa jälkeen aivojemme alitajuntaista ohjausta uskomaan, että elämäntapamuutos ja epäonnistuminen ovat toinen toisiinsa kiinteästi liittyvä pari. Uskommeko me tammikuun ensimmäinen päivä ihan oikeasti itsekään, että tämä on se ihmeellinen poikkeusvuosi, jolloin saamme kymmenen kiloa pudotettua kesään mennessä?

Elämäntapamuutokset eivät ole pikavoittoja

Kenenkään ei pitäisi yrittää tulla kertaheitolla superihmiseksi. Riittää, kun muuttaa pienin, mutta jatkuvin askelin tapojaan.

Elämäntapamuutokset eivät ole pikavoittoja tai kuureja, vaan ihan sananmukaisesti elämänmittaisia muutoksia. Olipa ikää 29 tai 63 vuotta, on parempi tehdä kaksi tai kolme pientä, mutta pysyvää muutosta vuosittain. Sillä saa varmasti aikaan enemmän hyvää kuin viimeisen kymmenen vuoden aikana epäonnistuneiden uudenvuoden lupausten avulla yhteensä. Elämätapamuutosten hyvä mittausväli voisi olla vaikkapa joka toinen vuosi, koska silloin voi jo olettaa, että kyseessä on pysyvä muutos olotilassa.

Elämäntapamuutosten tuleekin olla aina niin pieniä, että tietää jo lähtöhetkellä onnistuvansa. Suuret elämäntapamuutokset eivät onnistu kuin todella harvoin. Juuri siksi, että ne ovat niin harvinaisia, päätyvät ne myös iltapäivälehtien lööppeihin (muistatte varmaan lajityypin, ”Raili laihdutti 60kg – näin sinäkin onnistut”) vääristäen meidän kaikkien todellisuudentajua elämäntapamuutosten todellisesta luonteesta.

Hyvä elämä koostuu hyvistä valinnoista päivittäin, jolloin voi olla tyytyväinen itseensä. Kaikki suuret elämäntapamuutokset koostuvat kumulatiivisesti pienistä valinnoista arjessa, sen sijaan, että pettyy ja tuomitsee itsensä epäonnistuneesta liian suuresta tavoitteesta.

Kaikkien aikojen paras lupaus

Nautitaan siis päivittäisistä valinnoista, pienistäkin, ja luotetaan siihen, että toistuvat hyvät tavat vievät hitaasti, mutta varmasti maaliin. Ei kiirehditä tuomitsemaan itseämme. Repsahduksia ei ole olemassakaan – on vain pieniä taukoja hyvistä päätöksistä. Jokainen päivä on mahdollisuus aloittaa uudestaan ne asiat mitkä jäivät jossain vaiheessa kesken.

Älä siis suunnittele yhtä tajunnan räjäyttävää lupausta ja uudistusta, kaikkien aikojen ensi-iltaa, vaan luo sarja uusia, pieniä ja helppoja muutoksia arkeen. Kaikkien aikojen parhaat lupaukset ovat sellaisia, joista muodostuu loppumattomasti koukuttavia tuotantosarjoja. Vuodesta toiseen.

Ei siis rakenneta itsellemme uutta Titanicia, vaan ikuisesti jatkuvia Frendejä ja Simpsoneita.

Hyvää elämää, sopivasti varianssia ja energistä uutta vuotta kaikille!

Petteri Kilpinen

Aava Virta

liiketoimintajohtaja

Petterin suuri intohimo on ihmisen potentiaalin johtaminen, joko organisaation johtamisen tai itsensä johtamisen näkökulmasta. Hän yhdistää tuoreella tavalla yrityksen johtamisen, motivaation ja työssä jaksamisen sekä energisyyden. Erityisenä kiinnostuksen kohteena ovat vuorovaikutustaidot ja kyky inspiroida ihmisiä. Petterillä on pitkä ja menestyksellinen ura toimitusjohtajana, ja sen lisäksi hän on valmentanut tuhansia yritysjohtaja ja esimiehiä sekä huippu-urheilijoita, Suomen mestareista olympiavoittajiin, niin Suomessa kuin maailmallakin.

Lisää vaikuttajalta Petteri Kilpinen


Lisää kategoriasta Työhyvinvointi