Bonfire.fi

Mitä luovuus ei ole?

Alf Rehn

Puhuvat paljon luovuudesta näinä päivinä. Sanovat sen olevan ratkaisu moniin, jopa kaikkiin ongelmiin. Oli ongelma sitten virus tai viranomaisten venkoilu, luovuutta tarjotaan aina ratkaisuna – luovuus, oi rakastettu luovuus, lopullinen vastaus ja turvallisin tuki.

Näinä päivinä uskomme luovuuteen vähän samoin, kuten lapsi uskoo Joulupukkiin. Tiedostamme ehkä, että uskomme on hieman liioiteltu, mutta samalla tuntuu niin hyvältä uskoa, joten emme voi oikein muuta kuin jatkaa. Jos vain jaksamme uskoa siihen (oli se sitten Joulupukki tai luovuus), niin kaikki menee parhain päin…

Tämä on tietenkin kaunis ajatus, eikä kukaan meistä todellisuudessa epäile luovuuden voimaa. Olemme kuitenkin ajautuneet tilanteeseen, jossa moni väittää olevansa luova, ymmärtävänsä luovuutta ja osaavan opettaa luovuutta. Aina kun näin tapahtuu, tämä on johtanut tilanteeseen, jossa monia asioita on kuvailtu luovina.

Siksi tämä pieni raina, joka ei oikeastaan ole lainkaan luovuudesta, vaan siitä mitä luovuus ei ole. Näin, koska tänään moni asia, joka ei oikeastaan ole lainkaan luova esitetään sellaisena, aiheuttaen sekaannusta ja epävarmuutta.

Luovuus ei ole sitä, että näyttää luovalta

Moni näyttää kuvittelevan, että helpoin tapa tulla luovaksi on jakaa hassunhauskoja lainauksia, käyttää “luovia” vaatteita ja silmälasien sankoja, sisustaa joko kotinsa tai työhuoneensa muka-hauskalla sälällä. Aito luovuus ei vaadi vermeitä, tarvikkeita, tai tilpehöörejä. Päinvastoin, aito luovuus voi tulla toimiston hiljaisimmalta ja harmaimmalta konttorirotalta. Luovuus tapahtuu päämme sisällä. Se, että jotkut luovat ihmiset pukeutuvat huomiota herättävästi on seuraus, ei syy. Luovuus ei ole ulkoista, se on sisäistä.

Luovuus ei ole sitä, että toistaa toisten luovuutta.

Me olemme kaikki nähneet jotain luovaa, jonka seurauksena lienemme välittömästi miettineet “minkäkin olisin voinut tehdä noin”. Moni myös tekee juuri näin. He toistavat näkemänsä idean (toivon mukaan hieman eri tavalla, hieman eri sanoin). Tämä ei silti ole luovaa. Jos joku muu on jo perustanut luovan firman, sen toistaminen ei tarkoita sitä, että luovuus kantautuu kopioinnin mukana. Maailman luovimman kirjan matkiminen ei tee kirjasta luovaa. Se, että on lukenut kaikki kirjat Steve Jobsista tai Picassosta ei tee sinusta luovaa. Se, että osaa kaikki teoriat siitä miten muut ovat onnistuneet luovuudessa ei tee kenestäkään luovaa. Jokaisen on luotava oma luovuutensa.

Luovuus ei ole pelejä ja leikkejä

Olemme kaikki törmänneet luovuuskonsulttiin tai -valmentajaan joka kovin innostuneesti haluaa, että maalaamme sormivärein tai lätkimme Post-it -lappuja bisnesmalli-karttaan. Tämän tyyppiset harjoitukset voivat aika ajoin tuntua luovilta, mutta niiden voima tulee ennen kaikkea siitä, että ne ovat yllättäviä. Ne voivat helposti huijaamaan aivomme kuvittelemaan että olemme tehneet suuria luovuusloikkia, kun todellisuudessa olemme lähinnä tuhlanneet tunnin. Leikillä on paikkansa, mutta aito luovuus on tekemistä, ei pelien pelaamista.

Luovuus ei ole turhaa

Luovuudesta sanotaan ja kirjotetaan paljon tyhmää. Sen ympärille luodaan kaikenlaista hömppää ja sen nimissä tehdään paljon turhaa. Tämä ei tarkoita sitä, että luovuus, aito luovuus, on turhaa tai hömppää. Aito luovuus on jotain paljon suurempaa. Se liikkuu seminaarileikkien ja kepeiden kirjojen tuolla puolen. Sitä ei voi vangita malliin, eikä siitä voi tehdä seuraleikkiä. Se on valtava voima, joka välillä vie jalat alta. Se on itsensä ja toisinaan koko maailman haastamista. Sen tunnistaa, kun se tulee vastaan – kuten rakkauden. Kumpaakaan ei tulisi väheksyä tekemällä niistä hömppää. Saati kuvittelemalla, että kopiomalla pärjää. Tai ajattelemalla, että oikeat tarvikkeet ratkaisisivat niiden suuren ja mystisen ongelman.

Alf Rehn

Alf Rehn

University of Southern Denmark

Professori

Alf Rehn on kirjailija, kolumnisti ja johtamisen professori. Hän toimii innovaation, designin ja johtamisen professorina Syddank Universitetissa Tanskan Odensessa. Vuonna 2009 Rehn sai kansainvälistä tunnustusta Thinkers 50 -listalla, jonka nousevia ajattelijoita listaavassa "gurututkassa" hänen sijoituksensa oli 13.

Lisää vaikuttajalta Alf Rehn


Lisää kategoriasta Kestävä kehitys