Muutos on kuin eukonkantoa ja suojuoksua yhtä aikaa

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Näin totesi eräs johtajistamme keskellä organisaatiomuutosta.

Kun maailma muuttuu ympärillämme nopeammin kuin osaamme kuvitellakaan, pakottaa se myös perinteisten alojen yritykset uudistumaan jopa totaalisesti. Digitalisaatio mahdollistaa yrityksille suuremmat globaalit markkinat ja asiakkaalle valinnanvapauden todella valita se paras ja ketterin palveluntarjoaja. Mikään ei ole enää pysyvää.

Jos joku kuvittelee, että jokin ala säästyisi muutokselta, tulisi hänen vaihtaa tai ainakin laajentaa näkökulmaa. Vain pelko estää meitä näkemästä tämän muutoksen suuret mahdollisuudet. Pankki ei ole vain paikka, mistä saadaan lainaa. Vakuutusala ei ole enää vain paikka, joka vakuuttaa ihmisten omaisuutta tai elämää. Ei ole enää olemassa aloja, joita digitalisaatio ei koskettaisi.

Kodak kuoli silloin, kun valokuvat olivat suosionsa huipulla

Jokainen on varmasti selannut menneiden aikojen valokuva-albumia, siis sitä perinteistä. Minun lapsuudenkodissa kaikki kaapit ja seinätkin ovat pullollaan valokuvia.

Perinteiset valokuvat ovat myös kultainen muisto Kodakin uskomattomasta menestystarinasta. Kodak mullisti maailmaa valokuvauksen saralla vuonna 1888 tuomalla myyntiin ensimmäisen helppokäyttöisen kameran, jossa käytettiin lasilevyjen sijasta rullafilmiä. Maailma loi täysin uudet markkinat ja menestys oli maailmanlaajuinen. Mutta yritys kaatui omaan sokeuteensa maailman muuttuessa digitaaliseksi.

Kodak ei uskonut siihen uskomattomaan muutokseen, että joku päivä valokuvia katsottaisiin vain ruudulta. Sen tarina päättyi konkurssiin vuonna 2012, aikakaudella jolloin maailmassa kuitenkin otettiin enemmän valokuvia kuin koskaan aiemmin.

Meillä Smartumissa käsitellään edelleen vuosittain yli 11 miljoonaa kappaletta konkreettisia seteleitä. Liikunta- ja kulttuuri sekä lounasseteleitä, joita suomalaiset työssäkäyvät pääsevät hyödyntämään henkilöstöetuina. Maailman muuttuminen on laittanut meidätkin rohkeasti miettimään tulevaisuutta. Työelämä on muuttunut valtavasti. Työnantajan tarjoamat liikunta- ja kulttuuriedut ovat upeita mahdollisuuksia, mutta ihmisten työhyvinvointi on moninaisempaa.

Työssä eläminen on murroksessa siinä missä muukin maailma. Vaikka muutos ja sen tuomat haasteet hieman hirvittävätkin, niin silti me rohkeasti lähdemme matkaan haastamaan itseämme yhä parempiin suorituksiin. Sillä meillä on matkaeväänä intohimo, uteliaisuus ja oppimisen nälkä. Tylsää ei tästä varmana tule.

Mokaileva työyhteisö muuttuu

Kun yritys lähtee hakemaan uutta suuntaa, siinä eivät taikatemput auta. Muutoksen tekevät aina ihmiset. Mitä enemmän yrityksellä on historiaa, sitä enemmän yrityskulttuuri vaikuttaa muutoksessa ja sen onnistumisessa. Muutos on aina hitaampaa kuin luullaan. Menneisyyden vahvuudet saattavat olla jopa tämän päivän heikkouksia. Arvoina vastuuntuntoisuus tai vaikkapa asiakaskeskeisyys saattavat jopa hidastaa muutosta ellei arvoja ole aika-ajoin kirkastettu.

Useimmiten asiakaskaan ei välttämättä tiedä mitä se haluaa. Jos Henry Ford olisi kysynyt aikoinaan asiakkaalta heidän halujaan, ei autoa olisi koskaan syntynyt, sillä toivelistalla oli nopeampi hevonen. IPhone synnytettiin Applella, koska he rohkeasti lähtivät itse tappamaan oman luomuksensa IPodin markkinoilta, sillä oli vain ajan kysymys, milloin joku kilpailija luo sellaisen älypuhelimen, joka sisältää IPodin ominaisuudet.

Suurin kompastuskivi onkin monelle yritykselle että he rakastuvat omiin ”lypsylehmiinsä”

Uusi ajattelu vaatii aina rohkeutta. Rohkeutta katsoa tosiasioita silmiin ja rohkeutta kysyä ja kyseenalaistaa vallitsevia normeja. Näkökulman vaihtamisen taito tai mokaaminen on harvoin nähty yhdenkään yrityksen arvoissa.

Uudistuminen lähtee aina ihmisistä. Yritykset, missä ihmisillä on lupa mokata ja oikeat foorumit kysyä ja tuoda omia ajatuksia esiin, tulevat menestymään. Jos ihmisillä on lupa mokailla ja rohkeasti yhdessä oppia tehdyistä virheistä, kasvattaa se koko organisaatioon vastuunottoa. Mokaamisen salliminen tuo yhteenkuuluvuutta sekä ketteryyttä. Tällöin päätöksiä ei jäädä vatvomaan viikoista tai jopa kuukausista toiseen peläten, että tehty päätös olisi virhe.

Suurempi virhe saattaa aina olla tekemättä jääneet päätökset, jolloin eteenpäin ei mennä.

Jaa

Vaikuttajasta

Suvi Widgrén

Vt toimitusjohtaja
Smartum
#johtaminen
#muutosjohtaminen

Suvi Widgrén perusti nuorena muotialan yrityksen ja kaikista epäilyistä huolimatta kasvatti sen yli 30 hengen menestyväksi yritykseksi. 10 vuotta myöhemmin hän teki onnistuneen EXIT:in ja vei perheensä vuoden kestävälle maailmanympärysmatkalle. Kiertäessään maailmaa hän löysi uuden intohimon ravintola-alalta. Sijoitti suomalaiseen start-up:iin, mutta joutui pian tekemään yhden uransa vaikeimmista päätöksistä viedessään yrityksen konkurssiin. Nyt hän johtaa Smartumia takaisin kasvun tielle.

Kommentointi on suljettu