Bonfire.fi

NAISET + SOFTA = SO MUCH WIN

Kuvassa tutkija Sonja Hyrynsalmi (LUT)14.2.2020 #mimmitkoodaa-tapahtumassa. Hyrynsalmi on tutkinut syitä ja esteitä siihen miksi naiset eivät ole kovin vahvasti edustettuna IT-alalla. Onneksi pulmiin on myös ratkaisuja!

Softa on ihan jokaisen toimialan moottori sekä mahdollistaja. IT-talojen lisäksi puhutaan ohjelmistovetoisista yrityksistä joista hyvänä esimerkkinä Iltalehti, Terveystalo, Kela, Prisma, IF, Varma, Wolt jne. Softa on ihan kaikkialla osa meidän vapaa-aikaamme sekä työtämme.

Softa mahdollistaa tuotteina ja palveluina niin paljon. On väistämätöntä, että jotkut ammatit jäävät historiaan, jotkut kehittyvät ja uusia syntyy. Maailma harvoin makaa laakereillaan, ja vuosi 2020 on toiminut digitaalisen kehityksen kiihdyttäjänä. Meillä on mahdollisuus muuttaa maailmaa, paremmaksi, puhtaammaksi, kestävämmäksi, monimuotoisemmaksi ja tasa-arvoisemmaksi softan kautta.
Digitalisaatio on jo so last season terminä, nyt pitää puhua ohjelmistokehityksen ymmärryksestä sekä taidoista!

Typeriä stereotypioita purkamassa

#mimmitkoodaa ohjelman nimi olisi täydellisessä maailmassa #kaikkikoodaa, sillä softan tekeminen kuuluu kaikille. Tulisi kuulua. Naisia on kuitenkin tänään koodaamassa murto-osa miehiin verrattuna, ja siksi tarvitaan vielä herran vuonna 2020 erillinen ohjelma kannustamaan ja tukemaan naisten polkua ohjelmistokehityksen pariin.

Ammattien periytyessä äideiltä tyttärille ja isiltä pojille, sekä kaikkien asenteiden ja hiljaisen tiedon kulkiessa salakavalasti vanhemmilta nuoremmille, ovat aikuiset naiset elintärkeässä asemassa esimerkkeinä muille.

Ongelma on enää siinä, miten maailma jaksaa (ihan turhaan) kannatella sukupuolistereotypioita sekä koodaristereotypioita. Ja siksipä #mimmitkoodaa ohjelmakin on olemassa:, purkamassa stereotypioita, ja avaamassa polkua uusille osaajille softan pariin.

Miksi just aikuiset naiset?

Meillä aikuisilla naisilla on uskomaton määrä tietotaitoa omilta toimialoiltamme. Me olemme nähneet, kokeneet ja eläneet. Me olemme käyneet ennenkin läpi muutoksia ja olemme hyvin innokkaita oppimaan uutta, sekä halukkaita huolehtimaan omasta työmarkkina-arvostamme. Miksi ihmeessä kukaan haluaisi menettää kaiken tämän aikuisten naisten tietotaidon?

Kitinään siitä, että muikkelit eivät halua teknologia-alalle, kun ei niitä kiinnosta se, sanon yhden asian: paskapuhetta. Kun aloitin kolme vuotta sitten tavoitteena innostaa naisia alalle, loimme konseptin maksuttomista matalan kynnyksen hand-on workshopeista, joissa naiset pääsisivät konkreettisesti kädet saveen -periaatteella kokeilemaan softakehitystä ja tutustumaan alaan. Keräsimme ajatuksesta innostuneita yrityksiä mukaan, mutta toimarini Rasmus Roihan kanssa mietimme, että saammekohan edes 100 naista osallistumaan? Murehdimme turhaan. Parhaimmillaan meidän yhteen workshopiin on ollut 800 aikuisen naisen jono ja nyt 20.11. puhtaasti ohjelmistokehitykseen ja uraan alalla keskittyvään maksuttomaan tapahtumaamme on ilmoittautunut yli 1600 naista. (Edit: 15.11.2020 yli 1800!)

Me olemme arkielämän esimerkkejä nuorille naisille; me näytämme nuorille ja muille naisille, että on kaikenlaisia tapoja olla nainen ja rohkaisemme kokeilemaan sitä samaa, mitä olemme itse kokeilleet! Uudenlaiset asiat alkavat periytyä äideiltä tyttärille, naisilta toisille kun siihen annetaan mahdollisuus.
Ohjelmistoala on monimuotoinen ja tarjoaa runsaasti mahdollisuuksia hyödyntää omaa aiempaa elämän- sekä työelämänkokemusta, intohimojaan, vahvuuksiaan, arvojaan ja osaamistaan jne. Lisäksi ohjelmisto-osaaminen, vähäinenkin, avaa ovia tänään. Se tarjoaa mahdollisuuden toimia monissa erilaisissa ammateissa ja tehtävissä alalla kuin alalla.

Softa kuuluu ihan kaikille. Meidän, toimialan edustajien ja yhteiskunnan, tehtävä on tasoittaa tietä kaikille sen tekemisestä kiinnostuneille ja tarjota mahdollisuuksia oppia uusia taitoja hyvinkin matalalla kynnyksellä ja maksutta.

Tiesitkö?

Elinkeinoelämän valtuuskunnan EVA:n tutkimuksen Suomen ohjelmistokehittäjien markkinassa on tänä vuonna arviolta jo 14 000 työntekijän työvoimavaje. Vuonna 2022 se kasvaa 18 000 osaajaan.

Ohjelmisto- ja e-business ry:n tekemän tutkimuksen mukaan koronakaan ei ole nujertanut firmojen tulevaisuudennäkymiä, vaan odotettavissa on edelleen kasvua sekä rekrytointeja.

Milja Köpsi

Ohjelmisto- ja e-business ry

#mimmitkoodaa-ohjelman vetäjä

#mimmitkoodaa ohjelman vetäjä, ihan oikea ritari. Tärkeät jutut elämässä mm. inhimillisyys, ihmiset, tasa-arvo, diversiteetti sekä elinikäinen oppiminen.

Lisää vaikuttajalta Milja Köpsi


Lisää kategoriasta Teknologia