Bonfire.fi

Pipsa Aro: “TikTokin käyttö voi B2B-brändin osalta mennä helposti noloksi.” – Onko suositusta some-palvelusta markkinoinnin työvälineeksi?

Kiinalaisen Bytedancen kehittämä somepalvelu TikTok on viimeistään koronakevään myötä räjähtänyt valtavaan suosioon. Yli kahden miljardin käyttäjän raja on mennyt jo rikki. Suurin osa heistä on nuoria, alle parikymppisiä. Yhtä aikaa suosion kanssa palvelua on myös kritisoitu sen sisältämien vakavien tietoturvariskien vuoksi. Supersuosittu somepalvelu on herättänyt luonnollisesti myös kaupallisten toimijoiden mielenkiinnon. Onko TikTok yksi uusi työväline yritysmarkkinointiin tai henkilöbrändäykseen?

IT-rekrytointiyritys Finders Seekersin markkinointijohtaja ja itsekin vahvan henkilöbrändin omaava some-vaikuttaja Pipsa Aro on tutustunut TikTokiin ja vakuuttunut sen sisällön uniikkiudesta ja viihdyttävyydestä.

– TikTokin selaaminen tuo elämään kepeyttä ja mahdollistaa joka päivälle naurua, joka koukuttaa ainakin minua.

TikTokissa leimallista on juurikin huumori. Palvelu sisältää loputtoman virran lyhyitä, noin 15-60 sekunnin kestoisia videoita. Suosituimmilla videon lataajilla, eli sisällöntuottajilla on TikTokissa jopa 60 miljoonaa seuraajaa. Heitä kutsutaan supervaikuttajiksi. TikTokista voi myös nauttia ilman omaa tiliä, pelkkä sovelluksen avaaminen riittää.

– Itsekin “lurkkasin” eli vain seurasin muiden hauskoja tekeleitä ensimmäiset yhdeksän kuukautta TikTokissa, jonka jälkeen vasta loin itselleni profiilin. Viime viikkoina olen alkanut luomaan sinne myös omaa sisältöä.

TikTokissa brändi voi olla nolo

Kuinka TikTokia voi sitten hyödyntää markkinoinnissa? Vai voiko? Aro näkee palvelussa paljon mahdollisuuksia myös eri brändien osalta. Luovuus ja idearikkaus ovat avainasemassa. TikTokissa markkinoimisen ei myöskään tulisi olla itsetarkoituksellista, varsinkin jos oma asiakaskohderyhmä ei liiku siellä.

TikTokin käyttö voi B2B-brändin osalta mennä helposti noloksi. Sen vuoksi, sisältö tulee harkita tarkkaan ja siten, että sitä ei olisi tuottamassa firman “markkinointipatuja”, jotka yrittävät kiusallisesti kommunikoida teinien kanssa. 

Mikäli oma kohderyhmä ei löydy TikTokista, ei siitä myöskään kannata innostua liikaa yhtenä uutena some-kanavana. Mutta esimerkiksi nuoren kohderyhmän puolesta palvelua voisi käyttää apuna vaikkapa harjoittelijoiden tai kesätyöntekijöiden hakemiseen.

– B2B-firmat voisivat myös näyttää TikTokissa omaa työarkeaan, eikä niinkään suoramarkkinoida kuluttajille. Useat suomalaiset ovat löytäneet TikTokin viimeistään nyt koronan aikana, joten sovellusta käyttävät myös potentiaaliset B2B-asiakkaat.

Vaikuttajien kanava

Sosiaalisen median myötä perinteisen markkinoinnin rinnalle (ja monien mielestä jo ohi) on noussut vaikuttajamarkkinointi. TikTok ei ole tästä poikkeus. Mitä enemmän vaikuttajalla on seuraajia, sitä houkuttelevampi hän on myös eri brändien silmissä. TikTokin vaikuttajamarkkinointia on Suomessa hyödyntänyt jo mm. K-Supermarket Redi, joka on tarjonnut eräälle suomalaiselle kokille einekset, joilla hän kokkaa ja grillaa omalla TikTok-tilillään. Tämän kaltainen yhteistyö on melko luontevaa. Aro näkee myös, että TikTok on, ennen kaikkea, hyvin rehellinen some-yhteisö, jossa vaikuttajien mielipiteet saattavat olla joskus jopa ristiriidassa brändin toiveiden kanssa.

– Tiktokissa sisällöntuottajat eli vaikuttajat ovat hyvin “woke”, eli yhteiskunnallisesti hereillä, valveutuneita. TikTokissa esimerkiksi black lives matter -liike on ollut hyvin aktiivinen. Mutta myös kaupallisissa yhteistöissä niin kutsuttujen zenniaalien rehellisyys ja valveutuneisuus näkyy siten, että he saattavat arvostella brändiltä saamaansa PR-pakettia huonoksi ja kertoa käyttävänsä mielummin jonkun muun, mielestään paremman, brändin tuotteita. TikTokissa on usein hyvin rehellistä promoa.

Vuoden 2020 ensimmäisen neljänneksen aikana TikTok ladattiin huimat yli 315 miljoonaa kertaa. Vertailupohjana todettakoon, että Whatsappia ladattiin samana aikana “vain” 250 miljoonaa kertaa. Palvelun suosio näkyy myös nuorisokulttuurissa siinä määrin, että jos kuvapalvelu Instagramissa koetaan ulkonäköpaineita, TikTokissa voi helposti kokea painetta olla hauska. TikTokissa saattaa törmätä myös ikärasismiin, mutta loppujen lopuksi kyse on kuitenkin siitä, että korkeista seuraajamääristä nauttivat sisällöntuottajat tekevät sisältöä hyvin ja tyylilleen uskollisena. Tällöin ikäkään ei ole rasite.

– Esimerkiksi suomalainen some-vaikuttaja Pinkit korkokengät (Maiju Kauppila) on 57-vuotias nainen, joka tunnetaan somessa parhaiten gluteenittomien tuotteiden arvostelusta. Hän on löytänyt TikTokista itselleen uuden kanavan, joka on lyhyessä ajassa kasvanut yli 10 000 seuraajan tiliksi. Hänen sisältönsä ovat sekoitus huumoria ja informatiivisuutta, mistä itse tykkään.

 

Pipsa Aron vinkit TikTok-sisällöntuottajista, jotka kannattaa ottaa seurantaan:

@alexandertrivedi (Alexander Trivedi)

@villekek (Ville Kekäläinen)

@minjonit (MinjonRecruiting)

 

Teksti: Harri-Pekka Pietikäinen

 

Bonfire

Lisää vaikuttajalta Bonfire


Lisää kategoriasta Myynti ja markkinointi