Bonfire.fi

Raha, niukkuus ja kyky luoda uutta

Suomalaisessakin bisneselämässä elää myytti niukkuudesta. Siitä, miten vähäiset resurssit pakottavat luoviin ratkaisuihin, tehokkuuteen ja tehokkuteen.

Niukkuuden vastakohtana nähdään laiskistava yltäkylläisyys, organisaatioiden keskivartalolihavuus ja  sokea itsetyytyväisyys. 

Totta ehkä tämäkin, mutta kuten myyteissä yleensäkin, kriittinen ajattelu on paikallaan.

Kehotankin tarttumaan jo muutama vuosi sitten ilmestyneeseen Sendhil Mullainathanin ja Eldar Shafirin kirjaan Scarcity: Why Having Too Little Means So Much.

Nimensä mukaisesti teos aukaisee uusia uria niukkuuden psykologiaan. Miten ja miksi se vähentää henkistä laajakaistaamme sekä kykyämme tehdä fiksuja valintoja.

Jatkuva liika kiire, ts. liian vähän aikaa, johtaa harvoin oivalluksiin ajanhallinnan ihmeparantumisista. Muutos alkaa usein vasta pakkopysähdyksestä. Siitä aamusta, kun ei enää jaksa nousta.

Samoin, jos oma elämä on jatkuvaa miettimistä, mistä rahat samalla viikolla erääntyviin laskuihin tai tulevaan kauppareissuun löytyvät, taloudelliset päätökset ovat usein lyhytjänteisiä, kalliita ja johtavat yhä pahenevaan kierteeseen.

Paineessa syntyy timantteja. Työelämän perustaito on epävarmuuden sietokyky. Stressi nostaa suorituskykyä. Näitähän meille toistetaan.

Mutta kuvittele itsesi tilaan, jossa olet paineistettu, huomisesta et tiedä ja stressi ahdistaa rintaa. Feeling creative? Höpöhöpö.

Jos rahaa ei tule firmaan, ovat salkkumiehet pian aulassa. Jos toimitusjohtaja ei vielä siinä vaiheessa vaihdu, vähintään päätäntävalta on jo siirtynyt ja seuraavan kokouksen agendalla ovat ihan uudet asiat.

Harvoin nämä uudet asiat kuitenkaan ovat “uusia” ja uutta tulevaisuutta avaavia. Enemmänkin, ne keskittyvät leikkaamiseen, pysäyttämiseen ja karsimiseen.

Raha itsessään on harvoin ratkaisu. Liian usein ongelmia yritetään ratkaista heittämällä niihin lisää rahaa, lisää resursseja ja lisää ihmisiä, puuttumatta itse juurisyihin tai rakenteisiin.

Samaa aikaan, lopetetaan herranen aika henkinen masturbointi siitä, että vähän on enemmän. Useimmiten se on vain vähemmän.  

 

Petteri Lillberg

Demos Helsinki

Vanhempi konsultti

Petteri Lillberg (M.Phil) on Demos Helsingin vanhempi konsultti. Petteri työskentelee strategian, ennakoinnin ja yritystoiminnan yhteiskunnallisen vaikuttavuuden parissa. Aivan erityisesti, Petteri auttaa yrityksiä tunnistamaan ja toteuttamaan uusia arvonluonnin ja aineettoman pääoman välineitä. Ennen Demosta, Petteri oli McCannin pohjoismainen strategiajohtaja. Näkyvä kolumnisti ja puhuja, Petterillä on M.Phil Cambridgen yliopistosta. Hän istuu myös Unicef Suomen hallituksessa.

Lisää vaikuttajalta Petteri Lillberg


Lisää kategoriasta Johtaminen