Saatavuusongelmat piinaavat monia aloja – 3D-tulostus voisi olla ratkaisu

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Koronavuosi toi mukanaan monelle alalle yllättävän kysyntäpiikin, mikä on tietysti iloinen asia. Samalla kasvanut kysyntä on tuonut haasteita: monessa yrityksessä on huomattu, että tiettyjen komponenttien pitkät toimitusajat ja saatavuusongelmat hyydyttävät muuten lupaavaa tuotantomäärien kasvua.

Ongelmana on, kuten Helsingin Sanomissakin tuotiin esiin, hajallaan oleva tuotanto. Monella on yhä käsitys, että järkevintä on ostaa komponentit sieltä, mistä ne näennäisesti halvimmalla saa. Toiselta mantereelta hankittavat osat sisältävät kuitenkin riskin, joka pandemian myötä realisoitui: kun jokin menee vikaan valtiotasolla tai globaalisti, alkaa hankintaketju yskiä.

Suomi edelläkävijäksi myös tuotannossa

Meillä Suomessa osataan innovoida, muotoilla ja markkinoida ennakkoluulottomasti. Meillä on monia upeita yrityksiä, jotka ovat omalla alallaan edelläkävijöitä designin, funktionaalisuuden ja vastuullisuuden saralla. Seuraavaksi tullaan toivottavasti kiinnittämään huomiota myös tuotannon ja kuljetusten ketteryyteen.

Digitaalinen valmistus voisi olla ratkaisu monen kotimaisen yrityksen haasteisiin tuotantoketjujen jumituksissa. Melko harva meillä hyödyntää sitä vielä, vaikka tekniikka on kehittynyt jo niin paljon, että osien tulostaminen on monessa tapauksessa varsin kustannustehokas, nopea ja laadukas vaihtoehto. Ehkä pian olemme edelläkävijämaa myös lähiteollisuuden uudessa nousussa?

Plussat pähkinänkuoressa

Digitaalisen valmistuksen edut ovat ilmeiset verrattuna ympäri maailmaa siroteltujen osien hankintaan:

  • Valmiin komponentin sijaan voi suunnitella juuri sellaisen osan, joka parhaiten omaan tuotteeseen sopii.
  • Myös varaosien ja personoitujen osien valmistaminen onnistuu helposti 3D-tulostamalla – voit tarjota asiakkaillesi parempaa ja joustavampaa palvelua, kustannustehokkaasti.
  • Osia ei tarvitse välivarastoida tai ylipäätään varastoida: 3D-tulostamalla osia saa tehtyä tarpeen mukaan, mikä säästää tilakustannuksissa.
  • Osat tulevat läheltä, mikä tuo varmuutta toimitusketjuun. Jos ei halua investoida omaan 3D-tulostimeen, on Suomessakin jo monia yrityksiä, jotka voivat tehdä kustomoituja osia alihankintana.
  • 3D-tulostamisesta ei synny materiaalihukkaa, kuten perinteisestä CNC-työstöstä: se on ekologisempaa.
  • Mitä enemmän osia valmistaa digitaalisesti, sen edullisemmaksi se tulee – kannattaa siis aloittaa jo tänään!
Jaa

Vaikuttajasta


toimitusjohtaja
HP Suomi
#kestäväkehitys
#tulevaisuus

Kommentointi on suljettu