Bonfire.fi

Elämäni puhe! – neljä eri puhujaa paljastavat heidän tähtihetkensä

Ihmisten välinen kommunikointi on varsinainen ihme. Sitä pidetään monilta osin jopa oleellisimpana asiana lajikehityksemme kannalta. Kohtaamme toinen toisiamme, luomme katsekontakteja, korostamme viestintää käsillämme ja ääntelemme outoja äännähdyksiä, eli puhumme.

Valtaosa puheestamme tulee tiedostamatta, mutta toisinaan harkitsemme sanomisiamme. Liekö uljaampaa ja merkityksellisempää viestimisen muotoa kuin pitää julkinen puhe?

Vaikuttava puhe sähköistää ilmapiirin ja mahdollistaa kuulijoissa muutoksen. Se on merkityksellinen sekä puhujalle että kuulijoille.

Bonfire kysyi neljältä eri puhumisen ammattilaiselta, minkälainen on ollut heidän elämänsä puhe.

Anna Perho

Urani kovin puhe on vielä tulossa. Haluaisin pitää sen mahdollisimman isolle yleisölle ja puhua heille rohkeudesta. Siitä, että elämässä kannattaa uskaltaa, koska voi olla, että meillä on ainoastaan tämä yksi mahdollisuus. On siis turha hillota toiveitaan ja unelmiaan.

Mieleeni on jäänyt puhe, jonka pidin erään ystäväni syntymäpäivillä. Se onnistui todella hyvin ja oli tilauksen mukainen. Ammattiin liittyvistä tilaisuuksista on vaikeaa nostaa toista toisen edelle, sillä jokainen pitämäni puhe on ollut itselleni tosi tärkeä. Ne ovat olleet kuin kiviä polulla, joka johtaa kohti jotain isompaa ja merkityksellisempää, jotain sellaista joka on vielä tuloillaan.

Peter Nyman

Elämäni paras puhe on vielä edessä. Olen viestintäammattilainen ja valmennan retoriikkaa, mutta en pidä itseäni luontaisesti hyvänä puheen pitäjänä. Puheen pitäminen on tekniikkalaji, harvoin se vedetään onnistuneesti lonkalta inspiroituneena. Olen kuin kirjallisuuden kriitikko, joka ei välttämättä näe itse itseään hyvänä kirjailijana. Rakastan puheita ja niiden analysointia, mutta en pidä itseäni hyvänä puhujana.

Pitäisin mielelläni enemmän puheita, mutta minulla on korkea kynnys sille, koska olen tutkinut puheita niin paljon. Olen ylipäätään pitänyt yllättävän vähän puheita suhteessa siihen, kuinka paljon niitä tutkin.

Camilla Tuominen

Mieleenpainuvin puheenvuoroni oli partiolaisten Johtajatulilla vuonna 2019, jossa metsään kokoontui yli 3000 partiolaista. Pidin siellä puheenvuoron tunteista, joka oli kokemuksena mahtava! Ihaillen partiolaisten mentaliteettia, jossa katsotaan isompaa systeemiä ja ajatellaan luontoa. Saan edelleen, suunnilleen kerran kuukaudessa, palautetta juuri tuosta tapahtumasta. Olin lavalla ollessani niin onnessani ja koin olevani turvassa.

Puhuin aikoinaan myös Björn Wahlroosin lämppärinä institutionaalisille sijoittajille, jolloin koin puhkaiseeni lasikaton. Etukäteen mietin, että haluan olla uskottava, kunnes tajusin, että minun pitää olla ennen kaikkea oma itseni. Jälkeenpäin huomasin, ettei jännittäminen ollut käynyt edes mielessäni, koska puhuin rehellisesti omana itsenäni. Uskon, että kun asettumme rohkeasti haavoittuvaiseksi, ihmiset aistivat aitouden.

Karoliina Jarenko

Elämäni puhe oli se puheenvuoro, jonka aikana löysin oman ääneni. Tämä tapahtui urani alkumetreillä. Olin puhumassa muutoksessa elämisestä, rehellisesti sanottuna vähän leipäpappina. Olin lukenut muutamia kirjoja muutoksessa elämisestä ja meillä oli työkavereiden kanssa ollut lukupiiriä teemasta. Muokkasin kollegan dioja omikseni ja hyödynsin heidän käsikirjoituksiaan. Melko paska puheenvuoro! Aikaa oli vielä jäljellä 20 minuuttia, kun olin jo tuon surullisen käsikirjoituksen lopussa. APUA! Mistä puhuisin tämän loppuajan? Mitä tarjoilisin osallistujille? Paineen alla mietin kuumeisesti, mitä mieltä ITSE olen muutoksessa elämisestä, mitä itse siitä ajattelen, ja mitä voisin tarjoilla helpotukseksi tai näkökulmaksi asiaan.

Ryhdyin puhumaan ihan puhtaasti omia ajatuksiani. Ääneni sai vahvemman intonaation, kädet heiluivat, vuoroin paasasin ja vuoroin puhuin hiljaisella äänellä armeliaisuudesta itseä ja muita kohtaan. Sovelsin repertuaarini viitekehyksiä uuteen aiheeseen lonkalta ja tiesin, että puhun järkeviä. Tavallaan hyvin yksinkertaisia asioita, mutta näin selvästi, että ihmiset pysähtyivät kuuntelemaan ja ajattelemaan, näkemään asioita uudessa valossa.

Se oli elämäni hienoimpia hetkiä, koska tiesin, että olin tullut siksi, joksi olen yhä tuleva. Pystyin palvelemaan muita ihan puhtaasti olemalla oma itseni. Lukemaan, kuuntelemaan, sisäistämään ja ymmärtämään- ja sitten paketoimaan asioita omalle kielelle ja tarjoilemaan ne ihmisille. Ja ihmiset tykkäsivät ja tykkäävät edelleen.

Hyödyllistä kirjallisuutta puheen pitämisestä

Chris Anderson: Virallinen TED-opas – puhu ja vakuuta yleisösi (Art House, 2016)

Unna Lehtipuu & Antti Mustakallio: Elämäsi paras puhe (Alma Talent, 2021)

Peter Nyman: Viesti, vaikuta, vakuuta (Kauppakamari, 2021)

 

Teksti: Harri-Pekka Pietikäinen

Bonfire

Lisää vaikuttajalta Bonfire


Lisää kategoriasta Johtaminen