Tietokirjan matka ideasta kansiin – tavoitteena parempaa tunnejohtamista

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Olen tehnyt viimeisen kolmen vuoden aikana kaksi visuaalista bisneskirjaa. Ensimmäinen ilmestyi toukokuussa 2016 (Tunnekuvakirja – tunnesekamelskasta tunteiden ymmärtämiseen) ja toinen nyt elokuussa 2018 (Johda tunteita – menesty työelämässä). Tällä viimeisimmällä kerralla päätin dokumentoida sitä, miten kirjaprosessi eteni ja miltä se tuntui.

Minulla ei ole ikinä ollut näiden kirjojen tekoon mitään sapluunaan tai ohjeistusta – vain intuitiivinen määrätietoisuus ja suuri ilo.

Kustantaja (Tammi) oli kuuntelemassa puheenvuoroani ja ehdotti palaveria (loppukevät 2017). Lupasin miettiä kesälomalla mistä haluaisin kirjoittaa, koska halusin, että minulla on todellinen sisäinen drive tehdä juuri tämä kirja (edellisen kirjan tekeminen oli ollut eufoorista). Kesän lopussa alitajuntani oli tehnyt työnsä ja konsepti-ehdotus tuli kuin itsestään. Lähetin sen kustantajalle elokuussa. Kustantaja innostui ja teimme kustannussopimuksen syyskuussa.

Kirjaprojektin vaiheet

 • Kirjan tekeminen alkoi työpöytäni siivouksella. Siistin kuvakasat ja paperit, ja tein tilaa uudelle projektille. Kaivoin esille viimeisen kahden vuoden aikana syntyneet kuvat ja muistiinpanot.
 • Loin konseptissa olleen ehdotuksen mukaiset teemat A4 lapuiksi lattialle – mukana oli tässä vaiheessa 11 johtamisen teemaa.
 • Lajittelin kuvat lattialle eri teemoihin – tässä vaiheessa kuvia oli n. 200 kpl. Isoimmat pinot tulivat teemoihin läsnäolo ja erilaisuus.
 • Lisäsin muut kertyneet materiaalit teemoihin: muistiinpanot, tutkimukset ja kirjat. Purin teemat yksityiskohtaisempiin ala-otsikoihin – nyt teemoja oli yhteensä 21 (lokakuu).
 • Yhdistelin ja järjestelin otsikot uusiksi – sain karsittua materiaalin 18 otsikon alle.
 • Sisällysluettelon rakentaminen ja ”lukkoonlyöminen”: 3 osaa ja 18 kappaletta.
 • Fantasinen vaihe: Tein “braindumbin” eli kuvien pohjalta raakatekstin kappaleisiin ilman sensuuria ja poistin ylimääräiset kuvat.
 • Sain valmiiksi ”braindumbin” kaikkiin kappaleisiin. Tässävaiheessa materiaalia oli 114 aukeamaa – joista aukeman vasemmalla puolella oli aina kuva ja oikealla siihen kuuluva teksti (1.11.17)
 • Minulle kultaakin arvokkaampi vaihe: tein ”tuupparin” paperille eli pienet aukeama-kuvat, joissa näen mikä kuva tulee millekin aukeamalla, miten tarina kulkee ja näen kokonaisuuden. Sieltä näen myös mitkä kuvat puuttuu. Tärkein aarteeni ja ohjenuora, koska kuvat ja tekstit ovat erikseen.
 • Raakatekstien printtaus ja niiden & kuvien levitys vanhempieni olohuoneen lattialle, jotta näen ensimmäisen kerran kokonaisuuden. Suuri palapeli ja osien siirtely! (20.11.17)

 • Tekstien ja kuvien suuri siirtely ja päivitys koneella. Kuvien karsiminen ja edustavimmin kuvan valinta (fiilismerkintä: JEE!) (30.11-1.12.17)
 • Koko kirja läpikäyty ja valinnat tehty (17.1.18)
 • Taas materiaalin printtaus ja läpikäynti
 • Hiihtoloma #deepdive: piirtämistä ja tekstien karsimista & parantamista (02/2018)
 • Käsikirjoituksen lähetys kustantajalle – 220 sivua ja 90 kuvaa (4.3.18)
 • Käsikirjoitus takaisin ja muokkaus
 • Saan ensimmäisen taiton! Näen ensimmäisen kerran kuvat & tekstit yhdessä! (JEE! 110 aukeamaa) (17.4.18)

Camilla Tuominen

 • Aukeamat lattialle ja viilausta, viilausta, viilausta (04-05/18)
 • Kirja oli valmis toukokuussa mutta meni painoon vasta kesäkuun lopussa, koska tuli ulos vasta elokuussa.

Johda tunteita – menesty työelämässä ilmestyi elokuun alussa. Minulle kirjojen kirjoittaminen on suorastaan eufoorista. Toki välillä pelottaa mutta kun sille ei anna liikaa valtaa, homma etenee omalla painollaan. Piirsin oheisen kuvan juuri tuosta vaiheesta, liitin sen mukaan kirjaan ja kirjoitin siitä kuinka kaikista tunteista voi tulla voima.

”Kun teemme jotain uutta, olemme innoissamme, parhaimmillamme ja tunnemme surffaavamme uskomattomassa läsnäolon euforian flow’ssa, jossa tekeminen tuntuu pelottomalta, vaivattomalta ja palkitsevalta.

Pelon tai jännityksen tunteet eivät kuitenkaan ole kaukana: Mitä jos epäonnistun? Miten tämä uusi juttu tulee päättymään? Nauretaanko minulle?

Jos annamme näille ajatuksille liikaa tilaa tai annamme pelon suurentua mielessämme, kadotamme flow’n ja päädymme syvemmälle ja syvemmälle negatiivisiin pyörteisiin. Kun osaamme johtaa tunteitamme, osaamme pysäyttää mielemme, kuuntelemme tunteitamme, rikomme loopin ja palaamme takaisin läsnäoloon, tekemiseen ja etenemiseen. Näemme ja hyväksymme pelon ja jännityksen ja jatkamme matkaa. Vaikka joutuisimme liian syvälle mielen pyörteisiin, osaamme palata takaisin laudalle, ehkä entistä vahvempana ja viisaampana.”

Kirja on saanut kivan vastaanoton ja juuri sain myös tietää, että Bonnier Rightsin näkee kirjassa kansainvälistä potentiaalia ja lähtee edustamaan sitä kansainvälisillä markkinoilla.

 

Kirjoja löytyy kivijalkakaupoista ja netistä. Jos haluat omistuskirjoituksella, tilaa meidän nettikaupasta. Rakastaisin kuulla, mitä ajatuksia se herättää!

 

Jaa

Vaikuttajasta

Camilla Tuominen

Tunnekouluttaja & tietokirjailija
CEO, Emotion Tracker
#Tunteet
#Johtaminen

Kommentointi on suljettu