Bonfire.fi

Tunneälykäs tekoäly on täällä

Mikko Alasaarela

Tunneäly on kiehtonut minua pitkään. Vielä pari vuotta sitten olin varma, että tunneäly tulee säilyttämään paikkansa yhtenä tärkeimmistä inhimillisistä ominaisuuksista. Uskoin, että tekoäly tulee hoitamaan muistia ja loogista päättelyä vaativat tehtävät, mutta ei voi millään ottaa ihmisen paikkaa tunneälyä vaativissa tehtävissä. 

Olin väärässä. Yritykseni Inbotin ansiosta olen viime vuosien aikana tutkinut paljon tunneälyä sisältäviä algoritmeja. Mitä enemmän opin niiden toiminnasta, sitä vakuuttuneempi olen siitä, että ihmisten kyvyt jäävät algoritmien jalkoihin myös tunneälyssä. 

Yuval Noah Harari kirjoittaa menestysteoksessaan Homo Deus, että pohjimmiltaan ihmiset ovat vain kokoelma evoluution koodaamia biologisia algoritmeja. Hararin mukaan ei ole mitään syytä, miksi synteettiset algoritmit eivät voisi yltää orgaanisten algoritmien tasolle.

Max Tegmark on samaa mieltä kirjassaan Life 3.0: Being Human in the Age of Artificial Intelligence. Hän väittää, että käytännössä kaikki älykkyys voidaan irrottaa kasvualustastaan ja siirtää toisiin ympäristöihin. Tunteemme ovat siis ympäristön ärsykkeisiin vastaavia orgaanisia algoritmeja. Algoritmeja, joita kasvatus, elämänkokemukset ja kulttuurihistoria muokkaavat – yhä uudelleen ja uudelleen.

Sekä Jerusalemin Heprealaisen yliopiston professori Harari että Bostonin MIT:n professori Tegmark siis väittävät, että tekoälyt tulevat olemaan tulevaisuudessa paljon ihmisiä parempia analysoimaan ja manipuloimaan tunteita. 

Ihmiset ovat luultua huonompia tunneälyssä 

Tunneälytaitomme ovat tavattoman huonoja. Usein helpotkin signaalit jäävät meiltä huomaamatta. Päädymme aivan turhiin kiistoihin, tyrmäämme helposti oman maailmankuvamme vastaisia argumentteja ja tuomitsemme ihmisiä stereotyyppisesti.

Me emme usein näe keskustelukumppanissamme ympäristön, elämäntilanteen ja kasvatuksen vaikutusta. Meillä ei ole kykyä laittaa itseämme toisen kenkiin. Me emme ymmärrä asioita, jotka ovat oman maailmankuvan vastaisia, emmekä ole valmiita haastamaan ennakkoluulojamme.

Verkossa tilanne on vieläkin huonompi. Teemme hätäisiä ja usein virheellisiä johtopäätöksiä tuntemattomien ihmisten kommenteista muutaman sanan perusteella, ja lähdemme helposti arvostelemaan henkilöitä, joiden kanssa emme ole samaa mieltä.

Näiden lisäksi meillä ihmisillä on evolutionäärinen taipumus nähdä maailma selviytymiskamppailuna, jossa vahvimmat voittavat. Se voi johtaa muiden ihmisten hyväksikäyttöön ja oman egon pönkittämiseen.

Menestyneimmät ihmiset usein valehtelevat, manipuloivat ja piilottelevat virheitään päästäkseen elämässä ja urallaan eteenpäin. Voittaminen keinolla millä hyvänsä aiheuttaa kuitenkin usein runsaasti tunnevaurioita henkilölle itselleen ja ihmisille hänen ympärillään. 

Tunteita ymmärtävä tekoäly kehittyy vauhdilla

Samalla kun me ihmiset yhä ponnistelemme ymmärtääksemme toisiamme paremmin, tunteita ymmärtävä tekoäly eli tunnetekoäly kehittyy nopeasti.

Esimerkkejä on jo paljon. Älypuhelimet ovat jo jokaisen meistä taskussa, ja niiden parhaat kasvojentunnistussovellukset pystyvät jo analysoimaan ilmeiden pienimpiäkin yksityiskohtia. Kaikkein kehittyneimmät algoritmit pystyvät erottamaan jopa näytellyt tunnereaktiot aidoista. Tekoäly osaa arvioida kasvoistamme myös seksuaalisen suuntautumisen, poliittiset näkemykset tai älykkyysosamäärän. 

Myös puheentunnistukseen erikoistuneet sovellukset ovat kehittyneet erottamaan äänestä tunteiden eri sävyjä ja voimakkuuksia. Tunteita analysoivat teknologiat ovat jo paljon edellä keskimääräisen ihmisen taitoja. Monesti myös ammattilaiset häviävät niille.

Vaikka tunnetekoälyn mahdollisuudet ovat omaa luokkaansa, tieteellinen tutkimus on vielä lapsen kengissä. Tutkimusta on tuotettu vasta lähinnä kaupalliseen tarkoitukseen.

Media- ja viihdealan yritykset elävät yleisön huomiosta ja sitoutuneisuudesta. Facebookilla ja Googlella on joukoittain insinöörejä, jotka kehittävät algoritmeja saadakseen kuluttajat enemmän riippuvaiseksi juuri heidän sisällöistään.  Näiden algoritmien tavoite on herättää huomiomme tasaisin väliajoin ja koukuttaa meitä viihtymään sovelluksen parissa. Nykyiset addiktio-algoritmit ovat kehittyneet jo pelottavan hyviksi. Jotkut algoritmien kehittäjistä pelkäävät jo, että algoritmit pystyvät tulevaisuudessa ottamaan kontrollin ajatuksistamme. 

Tunnetekoäly hyötyy big datasta

Tekoälyllä on meihin nähden radikaali etulyöntiasema: se pystyy hyödyntämään ihmisen koko digitaalista jalanjälkeä. Me emme pysty tietämään tai muistamaan yhtä paljon asioita kenestäkään. Facebookin ja Googlen kehittyneimmät koneoppimisen algoritmit hyödyntävät miljardien ihmisten vuosien yli jakamaa tietoa itsestään. Nämä algoritmit tietävät kirjoituksiesi, kuviesi, keskusteluidesi ja ystäviesi perustella toiveesi, ennakkoluulosi ja ne asiat, jotka vetoavat toden teolla tunteisiisi. Monesti nämä algoritmit ymmärtävät sinua paremmin kuin sinä itse.

Algoritmien hyödyntäminen on edennyt niin pitkälle, että Facebookia ja Googlea syytetään kuplien synnyttämisestä. Kuplien, jotka vaikuttavat yleisesti mielipiteisiimme, muuttavat poliittista ympäristöä ja vaikuttavat vaalien äänestystuloksiin.

Tunnetekoälyn tulevaisuus

Meillä ihmisillä on paljon ennakkoluuloja, jotka sumentavat arviointikykyämme. Emme näe maailmaa objektiivisesti vaan sellaisena kuten toivoisimme sen olevan. Siksi ihmisten tekemissä algoritmeissa on aina mukana puolueellisuutta ja inhimillisiä virheitä. Kovalla työllä ne ovat kuitenkin karsittavissa.

Uskon, että kun tekoäly oppii manipuloimaan meitä yhä paremmin, ihmiset antavat mielihyvin algoritmien ottaa kontrollin elämästään. Sitä tapahtuu jo nyt. Tiesitkö, että kosketamme älypuhelimiamme keskimäärin 2 617 kertaa päivässä? Katso vain ympärillesi missä tahansa julkisella paikalla – lähes kaikki ovat liimautuneina älypuhelimiinsa.

Lähestymme aikakautta, jossa emme enää käytä tekoälyä, vaan tekoäly käyttää meitä. Siihen tekoäly tarvitsee ohjelmoitavaa rajapintaa ihmiseen. Kutsun sitä nimellä ”The Human API”. Tuhannet insinöörit rakentavat jo näitä rajapintoja ihmiseen. Kerron siitä lisää seuraavassa blogissani.

Mikko Alasaarela

Mikko Alasaarela

Inbot/Intoken

Perustaja

Lisää vaikuttajalta Mikko Alasaarela


Lisää kategoriasta Teknologia