Bonfire.fi

Viikon Varianssi: Älä pilaa älykkyyttäsi!

Kouluajoilta hyvin mieleen jääneen tarinan mukaan Isaac Newton keksi painovoimalain makaillessaan puun juurella palautumassa rankasta työrupeamasta. Onneksi silloin ei ollut kännyköitä ja ihmeellisen houkuttelevaa somemaailmaa, koska Newtonilta olisi jäänyt puusta pudonnut omena huomaamatta ja todennäköisesti painovoiman laki keksimättä.

Tuntuu ihmeelliseltä, miksi niin monet fiksut ihmiset laiminlyövät päivittäin omien kognitiivisten kykyjen ylläpitämistä. Siis kyvyn olla läsnä keskittämällä huomio yhteen asiaan kerrallaan, esimerkiksi välttämällä multitasking-suorituksia tai liian pitkiä palavereja ilman taukoja.

Jos olemme jatkuvasti häiriintyneen tarkkaavaisuuden tilassa, kognitiiviset kyvyt ja energiatasomme romahtavat. Kun keskittymiskykymme on menetetty riittävän pitkäksi aikaa, on mahdoton uskoa, että voisimme kehittää merkittäviä uusia ideoita tai päätyä optimaalisiin ratkaisuihin vaativissa tilanteissa. Hyvä keskittymiskyky on myös yhteydessä palautumiseen ja siten vaikuttava tekijä meidän kaikkien hyvinvointiin, jaksamiseen ja onnellisuuteen.

Nykyinen kännykkäkulttuuri ei juurikaan anna arvoa palautumiselle. Jokainen tauko, odottelu ja siirtymä käytetään kännykän räpläilyyn. Jo sekuntien tylsistyminen johtaa automaattiseen reaktioon kaivaa kännykkä esiin. Kassajonossa, jossa edellä on enemmän kuin yksi henkilö, ei enää juuri koskaan näe ihmistä, joka ei tuijottaisi lumoutuneena kännykän ruutua. Tai paikallisjunassa niitä, jotka katsovat levollisina horisonttiin, antaen aivoille edes pienen tauon työpäivän ja lapsiperheen arjen välille. Kuinka moni on tullut ajatelleeksi, että tauoksi ja rentoutumiseksi ajateltu päämäärätön somettaminen tai uutisvirran seuraaminen kuormittaa aivoja ja estää niitä palautumasta?

Ihmisen yksi tärkeimmistä psyykkiseen suorituskykyyn liittyvistä taidoista on keskittyminen. Digitalisoitunut maailma on nopeutunut ja haastaa jokaisen meistä käyttämään aikaamme ja energiaamme oleellisiin asioihin.

Työt eivät usein tekemällä lopu. Siksi päivittäisestä informaatiotulvasta tulisikin osata poimia ne asiat, jotka sillä hetkellä ovat kriittisimpiä, hedelmällisimpiä ja vievät varmemmin kohti tavoitteitamme.

Ihmiset, jotka joutuvat jatkuvasti vaihtelemaan erilaisten elektronisten ärsykkeiden välillä, eivät pysty keskittymään ja anna aivoille mahdollisuutta prosessoida informaatiota muistissaan. Lisäksi he eivät kykene vaihtamaan tehtävästä toiseen yhtä sutjakasti kuin ihmiset, jotka keskittyvät yhteen asiaan kerrallaan.

Aivomme on rakennettu siten, että pystymme keskittymään tarkasti vain yhteen asiaan kerrallaan. Kahden tai useamman asian tekeminen samaan aikaan heikentää molempien laatua, etkä pääse missään välissä huippusuoritukseen, vaan vajoat keskinkertaisuuteen – tai jopa alitat oman tasosi.

Isaac Newton jäi historian kirjoihin, koska hän antoi aivojensa rauhoittua ja asettaa kovalla ponnistelulla aikaansaadun informaation oikeisiin uomiinsa. Jos hän sen sijaan olisi kuormittanut aivojaan harmittomalla ja rentouttavalla kännykän räpläilyllä, johon me nykypäivän ihmiset sorrumme jatkuvasti, tuskin suurta oivallusta olisi koskaan päässyt syntymään. Newton olikin varhainen varianssi-ajattelun edelläkävijä.

On hienoa, että teknologia kehittyy ja taskukokoinen älykäs yhteys maailman tietoon ja ihmisiin on mahtava elämäämme rikastuttava keksintö. Oman jaksamisen kannalta on kuitenkin pakko tehdä henkilökohtainen päätös siitä, kumpi tilanteessa on rengin ja kumpi isännän roolissa.

Petteri Kilpinen

Aava Virta

liiketoimintajohtaja

Petterin suuri intohimo on ihmisen potentiaalin johtaminen, joko organisaation johtamisen tai itsensä johtamisen näkökulmasta. Hän yhdistää tuoreella tavalla yrityksen johtamisen, motivaation ja työssä jaksamisen sekä energisyyden. Erityisenä kiinnostuksen kohteena ovat vuorovaikutustaidot ja kyky inspiroida ihmisiä. Petterillä on pitkä ja menestyksellinen ura toimitusjohtajana, ja sen lisäksi hän on valmentanut tuhansia yritysjohtaja ja esimiehiä sekä huippu-urheilijoita, Suomen mestareista olympiavoittajiin, niin Suomessa kuin maailmallakin.

Lisää vaikuttajalta Petteri Kilpinen


Lisää kategoriasta Työhyvinvointi