Bonfire.fi

Viikon Varianssi: Kolmen kysymystä, joihin vastaaminen mahdollistaa elämäntapamuutoksen

Me tiedämme miten pitäisi elää, jotta olisimme terveitä, energisiä ja hyvinvoivia. Tiedon puute on harvoin ongelmana. Myöskään halusta muuttua ei ole pulaa, sillä suuri osa ihmisistä on joko suunnitellut tai jo yrittänyt muuttaa elämäntapojaan siinä onnistumatta.

Missä sitten mättää?

Vaikka ihminen olisi älykäs ja kyvykäs monellakin tapaa, hän ei vain suostu muuttumaan, vaikka se voisi olla suureksi hyödyksi. Ei riitä, että olisi samaa mieltä siitä, että pitää muuttua, jos ei lopulta tee tarpeeksi asian eteen. Eivät ihmiset tahallaan vastusta muutosta, vaan he ovat tiedostamattaan kiinni kilpailevassa valinnassa, joka on konfliktissa heidän haluamansa uuden valinnan kanssa.

Kyse ei ole tahdon, vaan taidon puutteesta tehdä pysyviä valintoja ja juurruttaa ne tavoiksi. Tavoitteiden onnistuminen vaatii, että niiden taakse ollaan valmiita laittamaan riittävästi resursseja – kuten aikaa, keskittymistä, sosiaalista ja taloudellista tukea – jotka ovat aiemmin olleen jonkun muun elämäntapavalinnan käytössä.

Kilpailevia valintoja vertaamalla voi löytää syyn muutoksen vaikeudelle. Syyn siihen miksi ihminen vastustaa muutosta, vaikka hän sanoo ääneen haluavansa tehdä sen.

Kysymällä itseltään seuraavat kysymykset voit päästä pitkälle:

Mikä on haluttu muutos?
Mitä sellaista teen tai en tee, joka estää minua toteuttamasta haluttua muutosta?
Mikä kilpaileva valinta, eli jo olemassa oleva tapa, vie resurssejani?

Jos uusi valinta on esimerkiksi lenkkeily aamuisin, pitää ensin tunnistaa mitkä ovat aiemmat tavat ja mihin tällä hetkellä käytämme resurssejamme.

Resursseihin kuuluvat esimerkiksi aika (eli pidempään nukkuminen), keskittyminen (eli emme ole etsineet lenkkikamoja valmiiksi jo illalla) ja sosiaalinen tuki (jätämme lenkit väliin, koska puolisokaan ei lenkkeile ja on vain kiva istua aamukahvilla yhdessä.) Aiempi valinta voi olla lisäksi mitä tahansa muuta, mukavaakin tekemistä, joka voittaa valintana, kun pitäisi toteuttaa jotain uutta ja aluksi rasittavalta tuntuvaa tapaa.

Mikäli haluttu muutos on edellä mainittu lenkkeily aamuisin, mutta olet aivan liian väsynyt ja uninen raahaamaan itsesi ulko-ovesta pihalle löytyy kilpaileva valinta todennäköisesti jostain nukkumiseen liittyvästä. Menetkö tarpeeksi aikaisin nukkumaan, jotta saat riittävän määrän unta herätäksesi pirteänä? Jos et mene, niin minkä takia?

Tai olet kenties päättänyt lukea enemmän itseäsi kehittäviä kirjoja, mutta illat kuluvat suosikkiohjelmia katsoen. Kyse on valinnasta.

Uusi tulee usein jonkun vanhan tilalle, koska vuorokauteen ei saa lisää tunteja. Jos vanha valinta on tärkeämpi, parempi ja miellyttävämpi, etsi valintoja ja resursseja joistain muista tavoistasi.

Kyse ei aina ole valinnasta huonon ja hyvän tavan välillä, vaan halutun uuden tavan ja kilpailevan vanhan tavan välillä. Vaikka jossain välissä tulee huono hetki, älä kutsu sitä repsahdukseksi ja palaa vanhojen, huonompien elämäntapojen pariin. Totea vain tyynesti, että ”pidin pienen tauon uusista tavoistani, mutta se ei haittaa pitkässä juoksussa”.

Jokainen päivä on mahdollisuus jatkaa siitä mihin viimeksi jäi.

Petteri Kilpinen

Aava Virta

liiketoimintajohtaja

Petterin suuri intohimo on ihmisen potentiaalin johtaminen, joko organisaation johtamisen tai itsensä johtamisen näkökulmasta. Hän yhdistää tuoreella tavalla yrityksen johtamisen, motivaation ja työssä jaksamisen sekä energisyyden. Erityisenä kiinnostuksen kohteena ovat vuorovaikutustaidot ja kyky inspiroida ihmisiä. Petterillä on pitkä ja menestyksellinen ura toimitusjohtajana, ja sen lisäksi hän on valmentanut tuhansia yritysjohtaja ja esimiehiä sekä huippu-urheilijoita, Suomen mestareista olympiavoittajiin, niin Suomessa kuin maailmallakin.

Lisää vaikuttajalta Petteri Kilpinen


Lisää kategoriasta Työhyvinvointi