Yrittäjä, ota mallia Kelju. K. Kojootista!

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Suomen kesä on lyhyt ja vähäluminen on sanonta, joka voidaan viime vuosien perusteella heittää romukoppaan. Toisiaan seuraavat hellepäivät laittavat useimpien resilienssin koetukselle. Kun lämpömittari kipuaa kolmenkympin tietämiin, kotona kyhjöttäminen on varsin hyvä vaihtoehto. Tietysti sillä edellytyksellä, että omaa toimivan ilmastoinnin.

Kotona voi tehdä kaikkea kivaa. Olen itse katsonut kesän aikana paljon piirrettyjä. En ainoastaan omien lasten kanssa televisiosta aamuisin, vaan myös kersojen nukkumaanmenoajan jälkeen. YouTuben kautta löytyy helposti sellaisia klassikoita, joita tankkasin itse mukulana ollessani. Yksi kestosuosikeistani oli tuolloin, ja on yhä, maantiekiitäjä ja Kelju K.Kojootti.

Katsoessani tomupilven lailla salamana pitkin aavikkoa hurjastelevan maantiekiitäjän sekä nälkäisenäkin kekseliäisyytensä ja tarmonsa säilyttävän kojootin nokittelua, en voi olla vaikuttumatta. Harmittoman piirroselokuvan alta kuoriutuu jotain kirkasta. Epäonnistumisesta toiseen kulkeva, mutta silti sympaattisen sinnikäs kojootti on kuin karikatyyri yrittäjästä. 

Lukemattomien bisneskirjojen, key-note-puheiden ja verkkokurssien opit kiteytyvät täydellisesti Chuck Jonesin vuonna 1949 kehittämään Looney Tunes -hahmoon Kelju K. Kojoottiin.

Siispä, olkaa hyvä, tässä kesän keskelle Kelju K. Kojootin parhaat yritykset sekä niiden takaa paljastuva viiden kohdan filosofia.

 

1. Selkeä tavoite
Kelju K. Kojootin tavoite on selkeä ja helposti mitattavissa. Hän haluaa pyydystää maantiekiitäjä itselleen sapuskaksi.

2. Ajattele isosti ja ilman rajoja
Keljun aukottomat suunnitelmat maantiekiitäjän päänmenoksi ovat kerta toisensa jälkeen mielikuvituksellisempia. Milloin hän sivelee maantien pinnan liimalla, milloin taas käyttää apunaan valtavaa magneettia. Hän uskoo löytävänsä parhaan lopputuloksen kokeilemalla.

3. Kolmannen osapuolen hyödyntäminen
Mitä ikinä Kelju suunnitteleekaan, hän hyödyntää kolmannen osapuolen tarjoamia tuotteita ja palveluja esimerkillisellä innolla. Nerokkaat viritelmät ja maantiekiitäjän päänmenoksi tehdyt rakennelmat ovat usein tilaustuotteita. Kelju K. Kojootti tietää, että kaikkea ei kannata tehdä itse, jos joku kolmas osapuoli tekee sen paremmin.

4. Tutki, mikä meni pieleen
Vielä tähän päivään mennessä Kelju ei ole onnistunut pyydystämään maantiekiitäjää. Lukemattomat yritykset ovat tuottaneet toistuvasti vesiperän. Kelju tutkii aina välittömästi sen, miksi juuri kyseinen metodi ei toiminut. Mikäli kivi ei ole tippunut ajallaan, Kelju työntää sitä kaikin voimin saadakseen selville, miksi se pysyi paikallaan. Myönnetään, useimmiten uteliaisuus osuu Keljun omaan nilkkaan, mutta hän ei toden totta tyydy automaattivastauksiin, vaan haluaa ottaa asioista selvää.

5. Yritä!
Vaikka Kelju kokisi (ja kokeekin) jatkuvia takaiskuja, hän jaksaa yrittää – aina uudestaan ja uudestaan. Kertaa toisensa jälkeen hän valjastaa osaamisensa ja altistuu uuden oppimiselle. Kelju tietää, että maantiekiitäjän päätyminen paistiksi on vain ajan kysymys. Täytyy löytää vain oikea väylä.

 

Teksti: Harri-Pekka Pietikäinen

Jaa

Vaikuttajasta

Jätä kommentti